koncentrator kultury wyciskamy 100% kultury z kultury - wyciskaj z nami!

Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki
wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z  Polityką Prywatności.

» ROZUMIEM I AKCEPTUJĘ
ARTYSTA BEZ GRANIC PAFAWAGTP Repertuar 11.2024CO JEST GRANE - LISTOPAD 2024 - nr 365Wrocławianka roku Gala
zmodyfikowano  12 lat temu  »  

Zakątki i ślady Japonii

CO było GRANE - ARCHIWALNE TERMINY » » 20 755 wyświetleń od 8 grudnia 2008

Warszawa » Francuska 16a » NA MAPIE

  • od: 11 grudnia 2008, czwartek
    do: 4 lutego 2009, środa

- wystawa fotografii Rafała Tomańskiego

"Zakątki i ślady Japonii"

  • wystawa fotografii Rafała Tomańskiego
    11 grudnia 2008 - 4 lutego 2009

Sushi TEKEDA, ul. Francuska 16a

wernisaż: 11 grudnia 2008 godz. 19.00

"Godny podziwu

Ten kto nie pomyśli: Życie mija

Widząc błyskawice"

                           Basho (1644-1694)  

Ślady tradycji mieszające się z nowoczesnością, magiczne zakątki odszukane podczas podroży po wspołczesnej Japonii. Barwny świat ulicy, zacisza starych świątyń i ich wzajemne wspołistnienie to głowne motywy przenikające fotografie Rafała Tomańskiego.

Znaki, symbole, emblematy, figury. Znalezione na ulicy, napotkane przypadkiem lub odkryte w zakamarkach. Intrygujące, a czasem nawet zabawne kontrasty dostrzeżone okiem japonisty to świat jego zdjęć. Fascynacja kulturą ojczyzny samurajow wspołgra w nich z wrażliwym postrzeganiem świata oraz umiejętnością uchwycenia tego, co nietrwałe i ulotne, a jednocześnie piękne.

Galeria HOarT serdecznie zaprasza na uroczyste otwarcie wystawy Rafała Tomańskiego „Zakątki i ślady Japonii", ktore odbędzie się 11 grudnia 2008r. o godzinie 19.00, w Sushi Tekeda, przy ul. Francuskiej 16a w Warszawie. Delektując się obrazami Kraju Kwitnącej Wiśni będzie można rownież zakosztować przysmakow jego kuchni. Ekspozycja prezentowana będzie do 4 lutego 2009r.

Rafał Tomański

Urodzony w Warszawie w 1982 r. Ukończył Japonistykę na Uniwersytecie Warszawskim, specjalista od kina japońskiego, praca magisterska na temat gniewu młodych ludzi w tworczości Nagisy Ōshimy, znawca tematu rewolucji obyczajowych w latach 60-tych w Japonii.

Jest autorem kilku cykli fotograficznych poświęconych Warszawie. Jeden z nich zatytułowany „Biało-czarna Warszawa" można było oglądać na wystawie „Człowiek, jego/jej historia, emocje, otoczenie" prezentowanej przez galerię HOarT w październiku w klubie „Szlafrok" w Warszawie. W jego pracach można znaleźć świadome odwołania do estetyki japońskiej takie jak oszczędność w formie oraz nostalgię przebijającą spoza kadru. Podobnie do filmow Takeshiego Kitano i japońskiego zwyczaju podziwiania kwitnących wiśni - artysta patrzy na świat i jego obrazy z uwagą i delikatnym zachwytem, jednocześnie myśląc o jego nietrwałości.

Patroni medialni:

Magazyn Świat, ŚwiatObrazu.pl, Warsaw Voice, Pora.pl

Wystawie towarzyszyć będzie spotkanie z autorką książki "Japońska kultura kulinarna" Iwoną Kordzińskią-Nawrocką, ktore rozpocznie się o godzinie 20.00. Publikację tą promować będzie Wydawnictwo TRIO, ktore jest inicjatorem serii "Oblicza Japonii".

"Japońska kultura kulinarna" Iwona Kordzińska-Nawrocka

W kuchni japońskiej szczegolną rolę odgrywa odpowiednia prezentacja i oprawa potraw, jedzenie jest bowiem dla Japończykow doświadczeniem nie tylko kulinarnym, ale i estetycznym. Jak mowi przysłowie, japońska kultura kulinarna jest „smakiem kształtow" (katachi no aji), gdzie kolor, forma i sposob podania potraw są rownie ważne jak odbior smakowy. Kompozycje potraw japońskich (moritsuke) to niemalże artystyczne impresje przywodzące na myśl minimalizm ekspresji w malarstwie tuszowym sumie, w ktorym pusta przestrzeń odgrywa rownorzędną rolę.

Wreszcie na naszym rynku wydawniczym pojawiała się książka o kulturze kulinarnej Japonii, wnikliwie przedstawionej na szerokim tle kulturowym. Autorka, japonistka, z pasją opowiada nie tylko o mniej lub bardziej znanych w Polsce potrawach wspoł czesnej kuchni Japończyka (np. sushi), ale także o historii zwyczajow żywieniowych, a więc i o kuchni arystokracji dworskiej, i samurajow, i mieszczan z Edo. Dowiadujemy się, jakie miejsce w dziejach Japonii zajmo wały ryż i soja, ryby i mięso, sake, piwo i zielona herbata. Dowiemy się, czym jest odświętna kuchnia, tak trwale wpisana w tradycyjne obrzędy japońskie.

bilety:

wstęp wolny

autor:
zmodyfikowano  12 lat temu  »  
przewiń ekran do początku stronyprzewiń ekran do początku strony

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ