koncentrator kultury wyciskamy 100% kultury z kultury - wyciskaj z nami!

Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki
wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z  Polityką Prywatności.

» ROZUMIEM I AKCEPTUJĘ
TpL repertuarAMKL 75 lat
zmodyfikowano  9 lat temu  »  

Jesień w Polu i Zagrodzie

CO było GRANE - ARCHIWALNE TERMINY » » 14 713 wyświetleń od 8 września 2015

Festyn w ciechanowieckim skansenie to niezapomniana podróż do przeszłości. Wśród bogatej oferty wydarzeń kulturalnych proponujemy jesienny piknik rodzinny, nawiązujący do prac polowych i gospodarskich na dawnej wsi podlaskiej. Pokazy zaprezentowane w skansenowskiej scenerii wiejskiej mają na celu prezentację, przypomnienie i utrwalenie tradycyjnych zwyczajów i obrzędów związanych z kopaniem ziemniaków i pracami gospodarskimi oraz domowymi w okresie jesiennym. Najważniejszym punktem programu jest pokaz kopania ziemniaków motykami oraz kopaczką konną i „tłoka” – zbieranie ziemniaków za kopaczką z udziałem widzów. Po tym następuje bronowanie kartofliska broną konną. Wydarzenie ma charakter festynu rodzinnego. Odbędzie się w niedzielę 20 września. Na terenie skansenu odwiedzić będzie można stoiska gastronomiczne z tradycyjną kuchnią regionalną, prezentowaną przede wszystkim przez gospodarstwa agroturystyczne z doliny Bugu. W trakcie festynu odbywać się będą koncerty zespołów folklorystycznych i kapel ludowych, przewidziane są liczne konkursy z nagrodami, np. obieranie ziemniaków na czas, a także proste i tradycyjne gry i zabawy dla dzieci i rodziców. Ponadto dla dzieci organizowany będzie konkurs plastyczny „Jesień w polu i zagrodzie”, do którego przygotowują się uczestnicząc w pokazach etnograficznych. Powodzeniem cieszą się zajęcia manualne, takie jak wykonywanie laleczek z makówek i gałganków, jesiennych korali, czy ludzików z kasztanów. Festynowi towarzyszą pokazy zanikających dziś zawodów i prac domowych: plecionkarstwa, kowalstwa, obróbki lnu, tkania na krosnach, przędzenia na kołowrotku, obróbki ziarna w stępie i na żarnach, strzyżenia owiec, piłowania drewna, ciosania bali, pracy na tokarce, skubania gęsi, darcia pierza, ręcznego wyrobu masła i śmietany oraz serów, szatkowanie kapusty oraz udeptywanie jej w beczce do kiszenia i wiele innych. Niecodzienną atrakcją są stoiska prezentujące przygotowania zapasów do spiżarni na zimę, a także degustacja specjałów podlaskich z kuchni polowej – placków ziemniaczanych, babki ziemniaczanej, kiszki ziemniaczanej, bigosu, zupy kartoflanki, podpłomyków, piwa jałowcowego, naparów ziołowych. Na kartoflisku skosztować można ziemniaków pieczonych w ognisku.

od godz. 14.00 - JESIENNE PRACE POLOWE: pokaz kopania ziemniaków motykami, kopaczką konną i tłoka ziemniaczana z udziałem widzów, bronowanie kartofliska

od godz. 16.00 - JESIENNE KONKURSY z NAGRODAMI oraz ZABAWY dla DZIECI i DOROSŁYCH

10.00 - 18.00 - WYSTĘPY ZESPOŁÓW FOLKLORYSTYCZNYCH oraz KAPEL LUDOWYCH

PONADTO W PROGRAMIE od godz. 10.00:

POKAZY JESIENNYCH PRAC DOMOWYCH I GOSPODARSKICH: pieczenie chleba i podpłomyków | pokaz szatkowania i kiszenia kapusty | strzyżenie owiec | praca kowala w kuźni |obróbka ziarna | podskubywanie gęsi i darcie pierza |wirowanie mleka w centryfudze i wyrób masła | pokaz pracy silników spalinowych i maszyn gospodarskich | obróbka lnu |

stoiska z jadłem regionalnym, miodami, warzywami, stoiska twórców ludowych i handlarzy rękodziełem, kuchnia polowa z jesiennymi przysmakami, pieczenie ziemniaków oraz kiełbasek w ognisku

więcej info na: www.muzeumrolnictwa.pl lub: https://www.facebook.com/pages/MUZEUM-ROLNICTWA-IM-KSI%C4%98DZA-KRZYSZTOFA-KLUKA-W-CIECHANOWCU/104857992889338

autor:
zmodyfikowano  9 lat temu  »  
przewiń ekran do początku stronyprzewiń ekran do początku strony

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ