koncentrator kultury wyciskamy 100% kultury z kultury - wyciskaj z nami!

Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki
wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z  Polityką Prywatności.

» ROZUMIEM I AKCEPTUJĘ
Wrocławianka roku Gala
zmodyfikowano  3 lata temu  »  

Jesień w polu i zagrodzie

CO było GRANE - ARCHIWALNE TERMINY » » 1 292 wyświetleń od 24 września 2021

Festyn „Jesień w polu i zagrodzie” to niezapomniana podróż do przeszłości. Wydarzenie to jest niecodzienną lekcją historii ilustrującą życie wsi podlaskiej z przełomu XIX/XX w.. Zaprezentowane w scenerii skansenowskiej pokazy i prezentacje, przypominają a jednocześnie utrwalają tradycyjne zwyczajne i obrzędy związane pracami w polu, pracami gospodarskimi w zagrodzie oraz domowymi w okresie jesiennym.

PROGRAM:

11.00 – Rozpoczęcie imprezy
11.05 -11.40 – Występ Kapeli „Kłosy” z Ciechanowca
11.45 -12.40 – Występ „Zespołu Polne Maki” z Dołubowa
12.45 -13.20 – Występ Kapeli „Kłosy” z Ciechanowca
13.30 - Oficjalne otwarcie imprezy
13.35 – 13.50 – Konkursy sprawnościowe dla dzieci
13.55 - 14.45 – Występ Kapeli z Targówka
14.45 -15.30 – Jesienne prace polowe – kopanie ziemniaków, bronowanie
15.30 -16.00 – Szatkowanie i kiszenie kapusty w wykonaniu Zespołu „Polne Maki”
16.00 -16.15 – Konkursy sprawnościowe dla dorosłych
16.20 -17.30 – Występ Kapeli z Targówka
17.30 – Zakończenie imprezy

PONADTO:

1. Praca kowala w kuźni
2. Obróbka ziarna w stępie i na żarnach
3. Kręcenie snopków na strzechę
4. Pokaz budownictwa wiejskiego
5. Darcie pierza
6. Wyrób masła
7. Pokaz pieczenia chleba
8. Pokaz szatkowania i kiszenia kapusty
9. Pokaz tradycyjnego kopania ziemniaków
10. Pokaz wyplatania koszyków
11. Ognisko i pieczenie ziemniaków
12. Pokaz pracy zabytkowych ciągników, lokomobil i silników stacjonarnych
13. Konkurs plastyczny dla dzieci pt. „Jesień w polu i zagrodzie”
14. Stoiska twórców ludowych
15. Stoiska instytucji obsługujących rolnictwo (KRUS, PODR, ARiMR)
16. Muzealne stoiska gastronomiczne z jesiennym jadłem regionalnym (babka ziemniaczana, kiszka ziemniaczana, placki i piwo jałowcowe)
17. Kuchnia polowa (kartoflanka, bigos, herbata owocowa)
18. Zwiedzanie wystaw stałych w zabytkowych obiektach (po zakupieniu biletu)

Serdecznie zapraszamy!

autor:
zmodyfikowano  3 lata temu  »  
przewiń ekran do początku stronyprzewiń ekran do początku strony

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ