koncentrator kultury wyciskamy 100% kultury z kultury - wyciskaj z nami!

Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki
wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z  Polityką Prywatności.

» ROZUMIEM I AKCEPTUJĘ
Wrocławianka roku GalaARTYSTA BEZ GRANIC PAFAWAGCO JEST GRANE - LISTOPAD 2024 - nr 365
zmodyfikowano  5 lat temu

Robaki

Gdańsk »
CO było GRANE - ARCHIWALNE TERMINY » » 11 945 wyświetleń od 21 września 2019

Gdańsk » ul. Lektykarska 4 » NA MAPIE

  • 20 listopada 2019, środa
    » 18:30

#

Czy spożywanie przez nas robaków ocali naszą planetę? To gorący temat. ONZ rekomenduje jadalne robaki jako narzędzie walki z głodem. Z drugiej strony mistrzowie kuchni oraz miłośnicy gwiazdek Michelena rozpływają się w superlatywach na temat smaku robaków. Do tego grona dołączają ekolodzy i specjaliści od odżywania, chwaląc ich wartości odżywcze. Wygląda na to, że robaki są nowym super pożywieniem, które ma rozwiązać globalne problemy żywienia ludzkości. Przez ostatnie trzy lata Kopenhaski Nordic Food Lab składający się z szefów kuchni i badaczy zbiera doświadczenia od 2 miliardów ludzi, którzy już mają robaki w swojej diecie. Reżyser Andreas Johnsen podąża za nimi, podpatrując, jak hodują, gotują, smakują robaki w Europie, Meksyku, Kenii, Japonii, czy Australii. Spotykają słynne królowe termitów, smakują pustynny miód mrówek, jadowite wielkie szerszenie, obserwują polowanie na koniki polne zwabiane silnymi lampami, które mogą oślepić myśliwych. Zebrany materiał daje dużo do myślenia i pozwala na postawienie ważnych pytań. Jeśli zaczniemy hodować robaki na skalę przemysłową, czy będą one nadal smaczne i wartościowe pod względem odżywczym, jak ma to miejsce obecnie? Kto zyska na tym, że robaki staną się popularne? Czy robaki są lustrem, w którym odbija się nasz zepsuty system, czy raczej srebrnym nabojem, który go naprawi?

zmodyfikowano  5 lat temu
przewiń ekran do początku stronyprzewiń ekran do początku strony

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ