koncentrator kultury wyciskamy 100% kultury z kultury - wyciskaj z nami!

Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki
wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z  Polityką Prywatności.

» ROZUMIEM I AKCEPTUJĘ
CO JEST GRANE - kwiecień 2024 -nr 359TpL repertuar
zmodyfikowano  11 lat temu  »  

Festiwal Golonki i muzyka biesiadna w hotelu Orbis Magura Bielsko-Biała

CO było GRANE - ARCHIWALNE TERMINY » » 1 050 wyświetleń od 30 sierpnia 2010
  • od: 13 września 2010, poniedziałek
    do: 19 września 2010, niedziela

Ze śliwkami, borowikiem, żurawiną czy nadziewaną kiełbasą - golonka pod rożną postacią będzie krolową Festiwalu Golonki w hotelu Orbis Magura Bielsko-Biała. Impreza, ktora od kilkunastu lat przyciąga setki smakoszy, potrwa od 13 do 19 września. Już można rezerwować stoliki.

To już 15 edycja Festiwalu Golonki w hotelu Orbis Magura w Bielsku-Białej. Do tej pory największym powodzeniem wśrod miłośnikow tego przysmaku cieszyła się golonka po bawarsku - z kością, pieczona z dodatkiem piwa. Ale w tym roku może być inaczej. Po raz pierwszy goście festiwalu będą bowiem mogli sprobować golonki nadziewanej żurawiną i świeżym chrzanem. Na stołach zagości także golonka faszerowana śliwkami kalifornijskimi, po goralsku - z farszem mięsnym, czosnkiem i kminkiem, po węgiersku - z boczkiem i ostrą papryką, po cygańsku - z boczkiem wędzonym i świeżą papryką, gotowana w jarzynach, bielska - z łopatką wieprzową i liściem kapusty kiszonej, biesiadna - nadziewana kiełbasą czosnkową ze świeżą papryką, jak rownież nadziewana borowikiem oraz z kapustą i grzybami.

Miłośnicy kulinariow będą mieli w czym wybierać tym bardziej, że szef kuchni hotelu Orbis Magura Bielsko-Biała Mirosław Bogdański oprocz głownych dań zaserwuje przystawki. A wśrod nich, jak na Festiwal Golonki przystało, roladę z golonki w galarecie, żur na maślance z golonką i kwaśnicę na golonce. Jako dodatki do golonkowych przysmakow przewidziano m.in. placki ziemniaczane, kapustę duszoną z jarzynami czy grzybami oraz sałatkę pirata. Degustację umili muzyka biesiadna grana na żywo przez zespoł Kwaśnica Bavarian Show. Stoliki można rezerwować pod numerami telefonow (33) 819 91 99, 500 512 089.

Od 1996 roku, kiedy to Festiwal golonki odbył się po raz pierwszy, zaprezentowano 8 rodzajow przystawek zimnych i gorących, 6 rodzajow zup oraz 30 rodzajow dań z golonki wieprzowej. Sprzedano łącznie około 30 tysięcy porcji czyli niemal 13 ton. Rekordowy był rok 2003 kiedy to miłośnicy tego przysmaku zjedli 3978 porcji.

autor:
zmodyfikowano  11 lat temu  »  
przewiń ekran do początku stronyprzewiń ekran do początku strony

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ