koncentrator kultury wyciskamy 100% kultury z kultury - wyciskaj z nami!

Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki
wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z  Polityką Prywatności.

» ROZUMIEM I AKCEPTUJĘ
KLIMT Wrocław
zmodyfikowano  12 lat temu  »  

Chlyb z piekaroka

CO było GRANE - ARCHIWALNE TERMINY » » 14 990 wyświetleń od 9 lipca 2010
  • 25 października 2010, poniedziałek
    » 18:00

z cyklu - Pogodomy o Śląsku?- z Markiem Szołtyskiem

Jakie są dawne techniki pieczenia chleba? Gościem spotkania prowadzonego przez Marka Szołtyska będzie Adam Pietryga z Rybnika-Chwałowic, ktory w swoim domu zrekonstruował dawny piekarok, czyli piec do pieczenia chleba. Będzie też możliwość degustacji tego chleba oraz zamowienia całych pecynkow, czyli bochenkow

cykl spotkań z MARKIEM SZOŁTYSKIEM

pisarzem i wydawcą specjalizującym się w tematyce śląskiej.

Marek Szołtysek pisze po śląsku i po polsku. Jest autorem ponad 20 książek o Śląsku, ponad 800 felietonow prasowych i radiowych oraz wielu programow telewizyjnych.

Systematycznie wspołpracuje też z wieloma mediami na terenie Śląska: Polska Dziennik Zachodni, Radio Katowice, Gość Niedzielny, Echo Miasta Katowice, Telewizja Silesia, …

Jego najbardziej znane książki to: „Biblia Ślązoka", „Elementarz śląski", „Ślązoki nie gęsi", „Kuchnia śląska", „Dzieje Śląska, Polski i Europy", „Ślązoczki piykne są!", „Bojki śląskie" i wydana w siedmiu językach pozycja „Ślonsk je piykny".

Pozycję Marka Szołtyska w śląskiej społeczności regionalnej potwierdza liczne grono czytelnikow oraz bardzo wiele prestiżowych nagrod polskich i zagranicznych za "w pełni oryginalny i niekonwencjonalny sposob kształtowania wiedzy o małej ojczyźnie" oraz za „miłość do Śląska i pielęgnowanie gwary /.../".

www.chck.pl

bilety:

wstęp wolny

autor:
zmodyfikowano  12 lat temu  »  
przewiń ekran do początku stronyprzewiń ekran do początku strony

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ