koncentrator kultury wyciskamy 100% kultury z kultury - wyciskaj z nami!

Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki
wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z  Polityką Prywatności.

» ROZUMIEM I AKCEPTUJĘ
CO JEST GRANE - kwiecień 2024 -nr 359AMKL 75 latTpL repertuar
zmodyfikowano  11 lat temu  »  

z cyklu „Pogodomy o Śląsku?”- z Markiem Szołtyskiem

CO było GRANE - ARCHIWALNE TERMINY » » 689 wyświetleń od 28 kwietnia 2011
  • 30 maja 2011, poniedziałek
    » 18:00

Jak powstało Muzeum Chleba?

Jaka jest słowiańska, śląska, polska i europejska kultura chleba? Dlaczego na stole się nie siedzi? Na czym polega wyższość chleba nad kartoflem? Kiedy chleb smakuje najbardziej? Na spotkaniu Marek Szołtysek będzie rozmawiał z Piotrem Mankiewiczem, ktory stworzył i prowadzi w Radzionkowie pierwsze w Polsce Muzeum Chleba

cykl SPOTKAŃ z MARKIEM SZOŁTYSKIEM

pisarzem i wydawcą specjalizującym się w tematyce śląskiej.

Marek Szołtysek pisze po śląsku i po polsku. Jest autorem ponad 20 książek o Śląsku, ponad 800 felietonow prasowych i radiowych oraz wielu programow telewizyjnych.

Systematycznie wspołpracuje też z wieloma mediami na terenie Śląska: Polska Dziennik Zachodni, Radio Katowice, Gość Niedzielny, Echo Miasta Katowice, Telewizja Silesia, …

Jego najbardziej znane książki to: „Biblia Ślązoka", „Elementarz śląski", „Ślązoki nie gęsi", „Kuchnia śląska", „Dzieje Śląska, Polski i Europy", „Ślązoczki piykne są!", „Bojki śląskie" i wydana w siedmiu językach pozycja „Ślonsk je piykny".

Pozycję Marka Szołtyska w śląskiej społeczności regionalnej potwierdza liczne grono czytelnikow oraz bardzo wiele prestiżowych nagrod polskich i zagranicznych za "w pełni oryginalny i niekonwencjonalny sposob kształtowania wiedzy o małej ojczyźnie" oraz za „miłość do Śląska i pielęgnowanie gwary /.../".

www.chck.pl

autor:
zmodyfikowano  11 lat temu  »  
przewiń ekran do początku stronyprzewiń ekran do początku strony

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ