koncentrator kultury wyciskamy 100% kultury z kultury - wyciskaj z nami!

Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki
wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z  Polityką Prywatności.

» ROZUMIEM I AKCEPTUJĘ
KLIMT Wrocław
zmodyfikowano  8 lat temu  »  

Kuchenne laboratorium w Katowicach

CO było GRANE - ARCHIWALNE TERMINY » » 12 738 wyświetleń od 5 grudnia 2016

Katowice » Chorzowska 107 » NA MAPIE

  • 8 grudnia 2016, czwartek
    » 18:00

Znana aktorka Maria Pakulnis wraz z restauratorem Januszem Mizerą stworzyła książkę kucharską, w której nie stroni od smakowych eksperymentów i oryginalnego doboru składników. „Sceny kuchenne” (Edipresse Książki) to kilkadziesiąt przepisów o różnym stopniu trudności, łączących kulinarne tradycje Śląska, Mazur i Włoch. Autorzy spotkają się z czytelnikami w salonie Empik Silesia w Katowicach już 8 grudnia.

„Sceny kuchenne” nie są tradycyjną książką kucharską z przepisami okraszonymi gramaturami. Jest to zbiór wolnych kuchennych myśli, które pozwolą czytelnikom tworzyć nowe smaki. Dla autorów kuchnia jest laboratorium, w którym mieszamy specyfiki, dopasowując je do naszych smaków i wyobraźni. Każdy tutaj ma pole do popisu i może w dowolny sposób komponować składniki. Autorzy o swojej książce mówią: „Smak i węch to dwa zmysły, których nie da się zapisać matematycznie, więc nawet jeżeli się pomylimy, zmienimy recepturę albo komponenty, to nic się nie stanie. Inspiracja może pochodzić zewsząd, my inspirujemy siebie nawzajem, połączenie kuchni włoskiej, śląskiej i mazurskiej pozwala nam na tworzenie zupełnie nowych smaków i potraw”.

Maria Pakulnis – aktorka filmowa, teatralna i telewizyjna. Za swe artystyczne dokonania wielokrotnie wyróżniana, m.in.: nagrodą im. Zbyszka Cybulskiego, nagrodą aktorską na MFF w Taorminie, Brązowymi Lwami na Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdańsku, Złotym Ekranem. Obecnie występuje w stołecznych: Teatrze Komedia i Teatrze Kamienica oraz w Teatrze Polskiego Radia.

Janusz Mizera – kucharz, związany z gastronomią od przeszło 15 lat. Twórca konkursów kulinarnych, m.in. Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Spotkania ze ślimakiem”. Zarządzana przez niego restauracja otrzymała nominację w plebiscycie „Gazety Wyborczej” na Knajpę Roku oraz wyróżnienie w prestiżowym przewodniku GAULT & MILLAU.

8 grudnia, godz. 18:00 Empik Silesia Katowice, ul. Chorzowska 107

autor:
zmodyfikowano  8 lat temu  »  
przewiń ekran do początku stronyprzewiń ekran do początku strony

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ