Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki
wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z  Polityką Prywatności.

» ROZUMIEM I AKCEPTUJĘ
Kolędy sprzed 400 latCO JEST GRANE - styczeń 2025 - nr 367
zmodyfikowano  4 miesiące temu

Bulion i inne namiętności - pokaz specjalny

CO było GRANE - ARCHIWALNE TERMINY » » 738 wyświetleń od 12 września 2024

Katowice » Św. Jana 24 » NA MAPIE

  • 3 października 2024, czwartek
    » 19:00

Przed projekcją rozmowa z Jolantą Kleser o kuchni francuskiej. Rozmowę poprowadzi blogerka kulinarna Aleksandra Czapla-Oslislo

Czy namiętność może mieć smak? Wietnamsko-francuski reżyser Trần Anh Hùng (Rykszarz, Zapach zielonej papai) udowadnia, że zdecydowanie tak!
Bulion i inne namiętności (nagroda za reżyserię na festiwalu w Cannes) wciąga w świat doskonałej francuskiej kuchni, ale przede wszystkim w zmysłowy sposób pokazuje, że poprzez potrawy, smaki i aromaty można wyrazić najgłębsze uczucia.

Bohaterami osadzonego w drugiej połowie XIX wieku filmu są znakomita kucharka Eugénie (Juliette Binoche) i znany smakosz, gastronom Dodin (Benoît Magimel). Od 20 lat razem gotują, tworzą przepisy i wydają wielkie przyjęcia. Rozmawiają ze sobą głównie za pośrednictwem potraw, przygotowując wspaniałe buliony, sosy, przepiórki, turboty, warzywa z własnego ogrodu czy spektakularne desery. Świat, który wspólnie tworzą, pomaga im przetrwać najtrudniejsze życiowe momenty, a ich relacja przez lata ewoluuje.

Trần Anh Hùng, luźno opierając scenariusz na powieści Marcela Rouffa i inspirując się autentyczną postacią Anthelme’a Brillata-Savarina, łączy romans z poetyckim slow cinema.
Za oprawę kulinarną Bulionu i innych namiętności odpowiada Pierre Gagnaire, słynny francuski szef kuchni.
Od czasów Uczty Babette nie było w kinach tak smakowitego filmu.
Bon appétit!

Jolanta Kesler - trenerka kulinarna i pasjonatka dobrego jedzenia.
Miłośniczka sezonowej i lokalnej kuchni. Z każdej podróży przywozi nowe przepisy, którymi inspiruje uczestników swoich warsztatów. Gotując, poszukuje kompromisu pomiędzy smakiem, zdrowiem i prostotą.
Regularnie gotuje w porannym programie „Pytanie na śniadanie” TVP2, prowadzi warsztaty i pokazy kulinarne w całej Polsce. Jest autorką trzech książek: Lodovo (2017) Zdrowe przetwory (2018) oraz Zdrowe łakocie (2019). Prywatnie szczęśliwa żona i matka trójki dzieci, która jednego dnia rzuciła pracę aby wstąpić w popularnym programie kulinarnym Masterchef (II edycja).

***

Bezpieczne zakupy w Bilety24. W przypadku odwołania wydarzenia, gwarantujemy automatyczny zwrot środków potwierdzony komunikatem wysyłanym na adres e-mail, podany podczas zakupu.

zmodyfikowano  4 miesiące temu
dla zakresu jest nie ma danych
dlatego przekierowano do zakresu BYŁO
dla zakresu jest nie ma danych
dlatego przekierowano do zakresu BYŁO
OK

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ

loading