koncentrator kultury wyciskamy 100% kultury z kultury - wyciskaj z nami!

INFORMACJA:

dla zakresu jest nie ma danych
dlatego przekierowano do zakresu BYŁO
OK

Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki
wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z  Polityką Prywatności.

» ROZUMIEM I AKCEPTUJĘ
KLIMT WrocławSylwester 2024 w Piwnicy ŚwidnickiejCO JEST GRANE - styczeń 2025 - nr 367
zmodyfikowano  12 lat temu  »  

Laboratoria Smaku

Poznań »
CO było GRANE - ARCHIWALNE TERMINY » » 1 110 wyświetleń od 4 sierpnia 2010
  • 15 sierpnia 2010, niedziela
    » 18:00
  • 13 sierpnia 2010, piątek
    » 18:00

IV Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku

Już za tydzień poznański Stary Rynek po raz kolejny stanie się kulinarnym epicentrum Polski. IV Ogolnopolski Festiwal Dobrego Smaku rozpocznie się w czwartek, 12go sierpnia i potrwa do niedzieli. Wśrod szeregu atrakcji - jarmarku, koncertow, spotkań autorskich czy pokazow kulinarnych na prawdziwych smakoszy czekają niezwykle ciekawe Laboratoria Smaku.

*Laboratoria *to nowy element Festiwalu. Prelekcje i obszerne degustacje poprowadzą eksperci z dziedzin, ktore w tym roku bierzemy na warsztat:

*W piątek, 13go sierpnia tematem będą Wielkie Wina Węgierskie. *

Spotkanie poprowadzi Rafał Sokołowski - bezpośredni importer win węgierskich z wieloletnim doświadczeniem sommelierskim, a przede wszystkim zapalony hungarofil, z urodzenia Budapesztańczyk, z krwi Polak, ktory potrafi wybrać z oferty naszych sąsiadow najlepsze z najlepszych. Z pasją łamie stereotyp o winach węgierskich, ktore przez ostatnie 15 lat, w cieniu sław hiszpańskich, włoskich, francuskich i chilijskich tak lubianych w Polsce, osiągnęły poziom światowy. Egeszsegedre!

Skosztujemy trunkow z wielu zacnych winnic: Jasdi Pinceszet, Balaton-Csopak - wino: Szurkebarat, Peter Vida, Szekszard - wino: Kekfrankos, St.Andrea, Eger - wino: Akutyafajat, Vylyan, Villany - wino: Cabernet Sauvignon, Royal Tokaji Company, Tokaj - wino: Tokaj Late Harvest

Wielkie Wina Węgierskie, Trattoria Castellana, piątek 13go sierpnia, godzina 18.00 - obowiązują bilety wstępu*

*W sobotę, 14go sierpnia omowimy (i nie tylko) Mistrzowskie Nalewki. *

Prelekcję poprowadzi* Hieronim Błażejak*. „Mistrz Hieronim" - bo tylko tam mowią o nim nalewkarze - zajmuje się wytwarzaniem nalewek od ponad 15 lat. Oprocz dawnych rodzinnych receptur, korzysta rownież ze starych przepisow. Doskonały smak i aromat swych wyrobow otrzymuje dzięki starannie dobieranym produktom, pochodzącym wyłącznie z ekologicznie czystych terenow, stosowaniu odpowiednich proporcji oraz wystarczająco długiego okresu dojrzewania nalewki.

Mistrzowskie nalewki Hieronima Błażejaka zdobyły najwyższe laury wszystkich turniejow i konkursow nalewek, w ktorych startowały. W 2009 roku ukazała się jego „Zachęta do Sztuki Nalewek", w ktorej dzieli się recepturami i radami dotyczącymi wytwarzania tych szlachetnych trunkow.

W ramach laboratorium dane nam będzie sprobować szeregu zacnych nalewek m.in. tych na pigwowcu japońskim, kwiatach czarnego bzu, wiśniach, żurawinie, i imbirze.

Mistrzowskie Nalewki, Trattoria Castellana, sobota 14go sierpnia, godzina 18.00 - obowiązują bilety wstępu*

W niedzielę 15go sierpnia na kulinarny warsztat weźmiemy Polskie Sery Zagrodowe.

Warsztat poprowadzi* Eugeniusz Mientkiewicz*, niestrudzony odkrywca i propagator serow zagrodowych, smakosz i publicysta, natchniony kucharz. Twierdzi on, że każdy może być Kolumbem odkrywającym nieznane lądy, każdy może być Oskarem Kolbergiem dostrzegającym coś co tworzy się tak blisko nas. Mowa jest o nowym zjawisku serow zagrodowych, tworzonych z pietyzmem, smakiem, szacunkiem dla tradycji, tuż pod naszym nosem, na wsiach, na obrzeżech miast. Wystarczy odrobina ciekawości, chęci poznania nowych smakow, a można odnaleźć wokoł siebie fascynujący świat serow, i to serow wyjątkowych.

Wśrod prezentowanych serow znajdą się m.in.: łomnicki z kozieradką, Frontiera owcza blue, Kreuzer au`naturel, wrzeciono z Dargosławia, Praslicki, Ermlander od Thorstena Butha, oscypek od Jędrka Stocha z Kościeliskai i inne.

Polskie Sery Zagrodowe, Trattoria Castellana, niedziela 15go sierpnia, godzina 15.30. - obowiązują bilety wstępu*

Więcej o IV Ogolnopolskim Festiwalu Dobrego Smaku na www.ofds.pl

*Liczba słuchaczy każdego z laboratoriow ograniczona jest do 35 osob. Bilety na poszczegolne laboratoria (w cenie 50zł/os) lub karnety na wszystkie trzy laboratoria (w cenie 120zł/os) dostępne są w Trattorii Castellana (ul. Fredry 7, brama Zamku), Tel. (61) 868 46 61, Tel. kom. 609 327 368

bilety:

50 zł; karnet na 3 spotkania: 120 zł

autor:
zmodyfikowano  12 lat temu  »  
przewiń ekran do początku stronyprzewiń ekran do początku strony

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ