koncentrator kultury wyciskamy 100% kultury z kultury - wyciskaj z nami!

Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki
wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z  Polityką Prywatności.

» ROZUMIEM I AKCEPTUJĘ
TINA
zmodyfikowano  8 lat temu  »  

„Uszczypnij raka” w Poznań City Center

Poznań »
CO było GRANE - ARCHIWALNE TERMINY » » 13 917 wyświetleń od 1 lutego 2016
  • 6 lutego 2016, sobota
    » 10:00

Największe śniadanie w Polsce, pierwsza tego typu akcja w Wielkopolsce i udany dzień dla wszystkich Poznaniaków to wszystko dzięki akcji „Uszczypnij raka” w Poznań City Center. W ramach obchodów Światowego Dnia Walki z Rakiem
- 6 lutego od godziny 10.00 na wszystkich chętnych czekać będą specjaliści ze Szpitala Klinicznego Przemienienia Pańskiego w Poznaniu, najlepsi szefowie poznańskich kuchni, a także utytułowani sportowcy.

Profilaktyka to słowo klucz w przypadku nowotworów. Jak wynika z prognoz WHO w 2020 roku co czwarty Polak może usłyszeć podobną diagnozę. O tym jak zmniejszyć ryzyko zachorowania, będzie można dowiedzieć się podczas sobotniego spotkania w Poznań City Center. Na wszystkich którzy tego dnia odwiedzą centrum czekać będzie mobilny punkt badań profilaktycznych, gdzie będzie można porozmawiać z onkologiem, dietetykiem, a także bezpłatnie wykonać podstawowe badania krwi.

Trzeba wprowadzać w życie zasady zmniejszające ryzyko zachorowania na nowotwór. Wystarczy trzymać się prostych zasad, a mianowicie pięć porcji owoców i warzyw dziennie, 30 min aktywności fizycznej i eliminacja używek - to wszystko - komentuje dr n. med. Rafał Staszewski ze Szpitala Klinicznego Przemienienia Pańskiego.

W jaki sposób komponować zdrowe posiłki, poznaniacy będą mogli dowiedzieć się od znakomitych lokalnych szefów kuchni, podczas największego w Polsce śniadania. Od 10.00 do 12.00 kulinarni mistrzowie poznańskich restauracji przygotują cztery przykładowe śniadania dla ponad 400 osób. Tajniki sztuki kulinarnej zdradzą szefowie z restauracji Oskoma, Modra, Jadalnia, w Pałacu Mierzęcin Wellness & Wine Resort, a także finalista kulinarnego show - Top Chef - Adam Adamczak. Po południu odbędzie się „walka na noże”, podczas której szefowie wspólnie z publicznością będą przyrządzać zdrowe przekąski.

Podczas sobotniego spotkania w PCC powstanie również strefa sportu, gdzie będzie można spróbować swoich sił i zmierzyć się z Michałem Jelińskim - mistrzem olimpijskim w wioślarstwie. Przygotowaliśmy również wiele atrakcji i konkursów dla najmłodszych – dodaje Norbert Fijałkowski, dyrektor Centrum. O tym jak samodzielnie przygotować zdrowe soki, a także jak zdrowy i smaczny posiłek mali poznaniacy będą mogli przekonać się już w najbliższą sobotę.

zmodyfikowano  8 lat temu  »  
przewiń ekran do początku stronyprzewiń ekran do początku strony

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ