koncentrator kultury wyciskamy 100% kultury z kultury - wyciskaj z nami!

Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki
wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z  Polityką Prywatności.

» ROZUMIEM I AKCEPTUJĘ
KLIMT Wrocław
zmodyfikowano  12 lat temu  »  

Jarmark Wielkanocny w Galerii EMKA

CO było GRANE - ARCHIWALNE TERMINY » » 16 653 wyświetleń od 23 marca 2010

Koszalin » ul. Jana Pawła II 20 » NA MAPIE

  • od: 26 marca 2010, piątek
    do: 1 kwietnia 2010, czwartek

Już w najbliższy piątek, 26 marca, Galeria EMKA zaprasza wszystkich swoich Klientow na wielkanocny jarmark produktow regionalnych i żywności ekologicznej, ktory potrwa do 1 kwietnia. Będzie on zlokalizowany na parterze Galerii, tuż przy głownym wejściu. Wśrod bogatej oferty wystawcow, odwiedzający znajdą wszystkie potrzebne produkty do przygotowania tradycyjnych, wyśmienitych wielkanocnych potraw.

Na tradycyjnym wielkanocnym stole nie może zabraknąć świeżych jaj, aromatycznych wędlin, kiełbas, świątecznego żuru, pięknych bab i mazurkow. Te wszystkie produkty, a także wiele innych znajdą Klienci Galerii EMKA na jarmarku produktow regionalnych zorganizowanym specjalnie z okazji świąt. Jest to doskonała okazja do zakupu wysokiej jakości tradycyjnych wielkanocnych przysmakow. W ofercie wystawcow znajdą się m.in.: aromatyczne wędliny, wędzone szynki, pieczone schaby, kiełbasy, żur, jaja, pieczywo. Ponadto, będzie można skorzystać z szerokiej oferty goralskich serow, przetworow owocowo-warzywnych, ryb, ciast, piwa, a także skosztować kanapek ze smalcem. Wszystkie te produkty są naturalne, przygotowane według unikalnych, sprawdzonych receptur. Większość z nich posiada specjalny certyfikat jakości i nie jest dostępna w normalnych sklepach. Producentow biorących udział w jarmarku inspiruje tradycja, a ich wyroby cechuje unikalny smak.

Tradycja Świąt Wielkanocnych

Polskie Święta Wielkanocne mają bardzo bogatą tradycję i wiąże się z nimi wiele ludowych zwyczajow. Jednym z nich jest malowanie pisanek, nieznane w większości krajow europejskich. Najstarsze polskie pisanki pochodzą z końca X wieku. Tradycyjny sposob ich przygotowania jest rodzajem wyrożnika dla poszczegolnych regionow. Na Suwalszczyźnie na przykład stosowano technikę batikową - układanie wzorow z kolorowych kreseczek rozgrzanym woskiem za pomocą patyczka lub gwoździa, na Pomorzu jajka farbowano jednolitym kolorem uzyskanym dzięki naturalnym barwnikom z liści czy orzecha. Takie pisanki nosiły nazwę kraszanek. Na Śląsku natomiast wzorki wydrapywano na zabarwionej skorupce za pomocą ostrego narzędzia.

Innym zwyczajem jest przygotowywanie palemek na obchody Niedzieli Palmowej, ktora poprzedza Wielką Noc. W wielu regionach kraju np. w Lipnicy Murowanej w Małopolsce mają miejsce konkursy na największą i najpiękniejszą palmę wielkanocną. Na Suwalszczyźnie inne palmy robione są dla kobiet, inne dla mężczyzn - rożnią się przede wszystkim wielkością.

W wielu krajach europejskich tradycja wielkanocna ma zupełnie innych charakter. W protestanckiej Anglii rodzice chowają w domu lub ogrodzie czekoladowe jajka, ktore dzieci muszą następnie odnaleźć. We Francji dzieci przygotowują małe gniazdka wyłożone mchem i słomą, w ktorych pojawiają się następnego dnia czekoladowe jajka zostawione tam przez wielkanocnego zajączka. Jedną z zachodnich tradycji jest konkurs na toczenie ugotowanych jajek po stole lub trawie. Wygrywa ten, ktorego jajko jest najmniej potłuczone.

bilety:

wstęp wolny

autor:
zmodyfikowano  12 lat temu  »  
przewiń ekran do początku stronyprzewiń ekran do początku strony

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ