Odkryj smak lokalnych produktów w restauracji
- od: 25 stycznia 2016, poniedziałekdo: 29 lutego 2016, poniedziałek
Już ponad 60% Polaków kupuje świeże i lokalne produkty, wynika z raportu Friends of the Earth Europe. Rosnącym zainteresowaniem cieszą się eko-jarmarki i bazary z regionalną żywnością. Również podczas wizyty w restauracjach goście zwracają uwagę na to, skąd pochodzą poszczególne składniki ich dań. Zauważają to restauratorzy, którzy chcąc zapewnić najwyższą jakość potraw, nawiązują współpracę z lokalnymi dostawcami.
Polacy chętnie sięgają po regionalną żywność. Wyraża się to w rosnącej popularności idei slow food. Jak wynika z raportu „Z pola do społeczeństwa” z 2015 roku przygotowanego przez organizację Friends of the Earth Europe, już ponad 60% Polaków kupuje produkty od regionalnych dostawców. Dostęp do lokalnej żywności jest znacznie łatwiejszy dzięki licznie odbywającym się eko-jarmarkom i bazarom. Przykład stanowić może Wrocławski Bazar Smakoszy czy BioBazar, odbywający się w Warszawie, Gdańsku i Katowicach.
Również coraz więcej restauracji zaczyna zwracać uwagę na aspekt lokalności w kuchni.
– Dzięki współpracy z lokalnymi dostawcami nasze potrawy przygotowywane są w oparciu wyłącznie o świeże, najwyższej jakości produkty, co doceniają goście odwiedzający naszą restaurację – mówi Mariusz Kozak, szef kuchni wrocławskiej Food Art Gallery. – Myślę, że najlepszym sposobem na promowanie naszej polskiej żywności jest właśnie jak najczęstsze z niej korzystanie. Cztery piękne polskie pory roku zapewniają nam prawdziwe bogactwo naturalnych składników, z których szefowie kuchni powinni czerpać.
W potrawach serwowanych w Food Art Gallery nie brakuje lokalnych akcentów. Codziennie na miejscu wypiekany jest świeży, pachnący chleb, z mąki z Młyna Skokowa, wpisanej do programu Slow Food Dolny Śląsk. W karcie dań można znaleźć również sałatkę z buraków z kozią ricottą pochodzącą z Łomnicy czy śledzia w oleju lnianym z ekologicznej olejarni z Jelcza-Laskowic. Warto również wspomnieć o zupie kremie z topinamburu – rośliny bulwiastej stanowiącej zdrowszą alternatywę dla popularnych w Polsce ziemniaków – pochodzącego z własnej ekologicznej uprawy należącej do restauracji. Zagranicznym gościom zaś szczególnie do gustu przypadło Piwo Sobótka Górka, warzone wyłącznie z naturalnych składników tuż pod Wrocławiem.
Szefowie kuchni dzięki umiejętnemu wykorzystaniu lokalnych produktów nadają swoim daniom wyjątkowy smak. Tego nigdy się nie osiągnie sięgając po przetworzoną żywność. Jedzenie przyrządzone w ten sposób jest też naturalnie o wiele zdrowsze. Dzięki współpracy z lokalnymi dostawcami restauracje mogą zainspirować swoich gości, pokazując im to, co jest najlepsze w ich regionie. Jak się okazuje, mamy czym się pochwalić w dziedzinie kulinariów i różnorodności produktów.
Poruszyć wyobraźnię. Integracyjne warsztaty sensualne
26 lutego 2020 - 18:00
Muzeum Współczesne Wrocław
PL. STRZEGOMSKI 2A Wrocław
19 403samorozwoj
STANY Azji Środkowej
24 lutego 2020 - 20:00
WędrówkiPub
Podwale 37/38 Wrocław
15 954samorozwoj
Joga Śmiechu
24 lutego 2020 - 18:00jest więcej terminów
Macondo
Pomorska 19 Wrocław
33 667samorozwoj
Niedzielne Warsztaty Rodzinne: Przywódca - kto to taki?
23 lutego 2020 - 13:30
Muzeum Współczesne Wrocław
PL. STRZEGOMSKI 2A Wrocław
19 463samorozwoj
Jak zebrać w sobie siły i wyjechać w podróż życia ?
23 lutego 2020 - 20:00
WędrówkiPub
Podwale 37/38 Wrocław
17 031samorozwoj
10 największych błędów popełnianych podczas wyprawy na Kazbek.
23 lutego 2020 - 17:00
WędrówkiPub
Podwale 37/38 Wrocław
17 828samorozwoj
ANGIELSKI DLA WSZYSTKICH / angielsko-polski śmietnik językowy
23 lutego 2020 - 16:00
Macondo
Pomorska 19 Wrocław
17 717samorozwoj
Sprawdź swoje płuca. Bezpłatne badania we Wrocławiu
22 lutego 2020 - 11:00
Magnolia Park
ul. Legnicka 58 Wrocław
14 588samorozwoj
Walentynki – profesjonalna sesja zdjęciowa dla par
od: 18 lutego 2020 do: 22 lutego 2020
Klub Pod Kolumnami
pl. Św. Macieja 21 Wrocław
21 055samorozwoj
dla uczniów od 11lat_-Warsztaty Filmowania i Efektów Specjalnych
od: 10 lutego 2020 do: 21 lutego 2020
Ognisko Kultury Plastycznej im. Eugeniusza Gepperta we Wrocławiu
ul. Ruska 46abc Wrocław
22 509samorozwoj
EKO SPRAWY NA CO DZIEŃ / Permakultura dla początkujących - jak zacząć na wiosnę?
21 lutego 2020 - 18:00
Macondo
Pomorska 19 Wrocław
17 552samorozwoj
AKADEMIA MŁODEGO LIDERA
od: 17 lutego 2020 do: 21 lutego 2020
Centrum Rozwoju Zawodowego Krzywy Komin
Dubois 33/35A Wrocław
21 190samorozwoj
Ferie zimowe w MWW. Co kryje się pod spodem?
od: 12 lutego 2020 do: 21 lutego 2020
Muzeum Współczesne Wrocław
PL. STRZEGOMSKI 2A Wrocław
21 979samorozwoj
NUDZI - MISIE Ogólnopolski Konkurs Plastyczny dla Dzieci i Młodzieży
od: 30 października 2019 do: 21 lutego 2020
Centrum Kultury Agora
Serbska 5A Wrocław
23 942samorozwoj
Mandala jako kreatywny sposób koncentracji
20 lutego 2020 - 14:30, 18:00
Szkoła Pamięci "Mnemonika"
"Pod Ciśnieniem", Sudecka 96, sala 88 i 89 Wrocław
16 849samorozwoj
Depresja bez fikcji - pokaz filmowy w Starej Piekarni
20 lutego 2020 - 18:00
Stara Piekarnia
Krzywoustego 310a Wrocław-Psie Pole, Wroclaw Wrocław
16 137samorozwoj
MINDFULNESS - PRAKTYKA UWAŻNOŚCI
20 lutego 2020 - 17:30
Centrum Rozwoju Zawodowego Krzywy Komin
Dubois 33/35A Wrocław
16 736samorozwoj