
Święto wykwintnej kuchni francuskiej w Food Art Gallery
- 22 marca 2016, wtorek

Francuskie makaroniki
Croissanty, doskonałe sery i wina – najczęściej z tym kojarzy nam się kuchnia francuska. Jednak to nie jedyne smaki, jakie oferuje Francja, słynąca na całym świecie z wykwintnych dań. Nie bez powodu kraj ten nazywany jest kolebką sztuki kulinarnej. Będzie się można o tym przekonać już 22 marca we wrocławskiej restauracji Food Art Gallery, podczas wydarzenia Goût de France.
Każdy wielbiciel znakomitego jedzenia z pewnością przyzna, że kuchnia francuska nie ma sobie równych na świecie. Nigdzie indziej nie znajdzie się takiego bogactwa i różnorodności smaków. Francuska kuchnia to również pyszne desery, jak crème brûlée czy charakterystyczne kolorowe ciasteczka zwane makaronikami. To właśnie z Francji wywodzi się kultura kuchni wysokiej, tzw. haute cuisine. Obecnie króluje jej współczesna, bardziej przystępna wersja – nouvelle cuisine – która nie ustępuje jednak w elegancji i bogactwie smaków swojej poprzedniczce. „Nowa kuchnia francuska” opiera się na lekkich i zdrowych daniach z wykorzystaniem najwyższej jakości produktów. Nie bez znaczenia jest również estetyczny sposób podawania potraw.
– Kuchnia francuska jak żadna inna oferuje nieograniczone wręcz możliwości w kreowaniu dań czy różnorodność technik kulinarnych. To właśnie od mistrzowskich szefów kuchni z Francji już od stuleci czerpią pełnymi garściami kuchnie innych krajów europejskich – mówi Anna Gendaj, właścicielka wrocławskiej restauracji Food Art Gallery. – Jednak kuchnia francuska to nie tylko wykwintne dania, lecz również szeroko pojęta kultura wokół stołu, jak estetycznie podane potrawy czy celebrowanie posiłków w rodzinnym gronie. Francuzi potrafią czerpać prawdziwą przyjemność z gotowania i spożywania posiłków. My, Polacy, dopiero się tego uczymy.
Ta idea przyświecała właśnie twórcom projektu Goût de France. Jest to święto kuchni francuskiej, przeprowadzone z inicjatywy słynnego szefa kuchni Alaina Ducasse’a oraz francuskiego Ministerstwa Spraw Zagranicznych i Rozwoju Międzynarodowego. Projekt ma na celu promowanie takich wartości francuskiej gastronomii, jak dążenie do perfekcji, umiejętność miłego spędzania wspólnego czasu i dzielenie się tym, co mamy najlepszego. W tegorocznej edycji bierze udział ponad 1500 restauracji z całego świata. Podczas Goût de France szefowie kuchni na 5 kontynentach połączą swoje siły w promocji kuchni francuskiej i zaserwują specjalne francuskie menu. W projekt zaangażowała się również wrocławska restauracja Food Art Gallery, której specjalnością są właśnie dania inspirowane kuchnią francuską.
22 marca, w ramach projektu Goût de France, w Food Art Gallery zostanie zaserwowane specjalne menu. Będzie to okazja, aby skosztować takich specjałów jak kaczka a l'orange czy polędwica wołowa ze ślimakami. Nie zabraknie także selekcji najlepszych francuskich serów, jak i deserów: fondanta czekoladowego i tarty cytrynowej.
Projekt Goût de France to wartościowa inicjatywa przybliżająca francuski styl życia i produkty regionalne oraz promująca Francję jako kierunek turystyczny. Gastronomia jest bowiem jedną z głównych atrakcji turystycznych tego kraju. Goût de France stwarza możliwość skosztowania kuchni francuskiej w najlepszym wydaniu – bez konieczności wyjazdu za granicę.

Francuskie makaroniki

Pierś z kaczki Barbarie

Pierś z kaczki Barbarie

Tarta cytrynowa

WOSKOWIJKI
30 marca 2020 - 18:00
Centrum Rozwoju Zawodowego Krzywy Komin
Dubois 33/35A Wrocław
17 897samorozwoj
Rowerem z Agadiru na Zwrotnik Raka.
30 marca 2020 - 20:00
WędrówkiPub
Podwale 37/38 Wrocław
18 955samorozwoj
Niedzielne Warsztaty Rodzinne: Paleta barw
29 marca 2020 - 13:30
Muzeum Współczesne Wrocław
PL. STRZEGOMSKI 2A Wrocław
17 153samorozwoj
WARSZTATY Z DOMOWEGO KOMPOSTOWANIA
28 marca 2020 - 18:00
Centrum Rozwoju Zawodowego Krzywy Komin
Dubois 33/35A Wrocław
17 359samorozwoj
„Staropolska Wielkanoc. O świętowaniu we dworach szlacheckich” – warsztaty szlacheckie dla dorosłych
28 marca 2020 - 16:00
Muzeum Pana Tadeusza
Rynek 6 Wrocław
16 758samorozwoj
Sto pytań o kolekcję. Rozmowa z opiekunkami kolekcji MWW
26 marca 2020 - 18:00
Muzeum Współczesne Wrocław
PL. STRZEGOMSKI 2A Wrocław
16 681samorozwoj
BLENDER - REALIZACJA SHOOTING GAME
od: 12 marca 2020 do: 26 marca 2020
Centrum Rozwoju Zawodowego Krzywy Komin
Dubois 33/35A Wrocław
20 746samorozwoj
BLENDER - ARCHITEKTURA I STYLIZACJA WNĘTRZ
od: 11 marca 2020 do: 25 marca 2020
Centrum Rozwoju Zawodowego Krzywy Komin
Dubois 33/35A Wrocław
20 575samorozwoj
KALIGRAFIA - FRAKTURA GOTYCKA
24 marca 2020 - 17:00
Centrum Rozwoju Zawodowego Krzywy Komin
Dubois 33/35A Wrocław
17 984samorozwoj
Czy Afryka wciąż dzika ?
24 marca 2020 - 20:00
WędrówkiPub
Podwale 37/38 Wrocław
17 119samorozwoj
BLENDER - MODELOWANIE I RZEŹBIENIE OBIEKTU DO DRUKU 3D
od: 10 marca 2020 do: 24 marca 2020
Centrum Rozwoju Zawodowego Krzywy Komin
Dubois 33/35A Wrocław
19 650samorozwoj
PROSTE KADRY/ kurs fotograficzny
od: 4 lutego 2020 do: 24 marca 2020
Centrum Kultury Agora
Serbska 5A Wrocław
25 263samorozwoj
BLENDER - ANIMACJA I SYMULACJA
od: 9 marca 2020 do: 23 marca 2020
Centrum Rozwoju Zawodowego Krzywy Komin
Dubois 33/35A Wrocław
18 506samorozwoj
Galopem przez Gruzję !
23 marca 2020 - 20:00
WędrówkiPub
Podwale 37/38 Wrocław
16 745samorozwoj
Belize i współcześni Majowie
22 marca 2020 - 17:00
WędrówkiPub
Podwale 37/38 Wrocław
15 781samorozwoj
Od Karakorum po Karachi z herbatką w Peshawarze. Pakistan.
22 marca 2020 - 19:15
WędrówkiPub
Podwale 37/38 Wrocław
16 473samorozwoj
Niedzielne Warsztaty Rodzinne: Odmienność i zmienność
22 marca 2020 - 13:30
Muzeum Współczesne Wrocław
PL. STRZEGOMSKI 2A Wrocław
15 794samorozwoj
