![](/i/user-thumb.png)
Święto wykwintnej kuchni francuskiej w Food Art Gallery
![](https://dco1c2aefa5pk.cloudfront.net/l/545h.jpeg)
Francuskie makaroniki
- 22 marca 2016, wtorek
Croissanty, doskonałe sery i wina – najczęściej z tym kojarzy nam się kuchnia francuska. Jednak to nie jedyne smaki, jakie oferuje Francja, słynąca na całym świecie z wykwintnych dań. Nie bez powodu kraj ten nazywany jest kolebką sztuki kulinarnej. Będzie się można o tym przekonać już 22 marca we wrocławskiej restauracji Food Art Gallery, podczas wydarzenia Goût de France.
Każdy wielbiciel znakomitego jedzenia z pewnością przyzna, że kuchnia francuska nie ma sobie równych na świecie. Nigdzie indziej nie znajdzie się takiego bogactwa i różnorodności smaków. Francuska kuchnia to również pyszne desery, jak crème brûlée czy charakterystyczne kolorowe ciasteczka zwane makaronikami. To właśnie z Francji wywodzi się kultura kuchni wysokiej, tzw. haute cuisine. Obecnie króluje jej współczesna, bardziej przystępna wersja – nouvelle cuisine – która nie ustępuje jednak w elegancji i bogactwie smaków swojej poprzedniczce. „Nowa kuchnia francuska” opiera się na lekkich i zdrowych daniach z wykorzystaniem najwyższej jakości produktów. Nie bez znaczenia jest również estetyczny sposób podawania potraw.
– Kuchnia francuska jak żadna inna oferuje nieograniczone wręcz możliwości w kreowaniu dań czy różnorodność technik kulinarnych. To właśnie od mistrzowskich szefów kuchni z Francji już od stuleci czerpią pełnymi garściami kuchnie innych krajów europejskich – mówi Anna Gendaj, właścicielka wrocławskiej restauracji Food Art Gallery. – Jednak kuchnia francuska to nie tylko wykwintne dania, lecz również szeroko pojęta kultura wokół stołu, jak estetycznie podane potrawy czy celebrowanie posiłków w rodzinnym gronie. Francuzi potrafią czerpać prawdziwą przyjemność z gotowania i spożywania posiłków. My, Polacy, dopiero się tego uczymy.
Ta idea przyświecała właśnie twórcom projektu Goût de France. Jest to święto kuchni francuskiej, przeprowadzone z inicjatywy słynnego szefa kuchni Alaina Ducasse’a oraz francuskiego Ministerstwa Spraw Zagranicznych i Rozwoju Międzynarodowego. Projekt ma na celu promowanie takich wartości francuskiej gastronomii, jak dążenie do perfekcji, umiejętność miłego spędzania wspólnego czasu i dzielenie się tym, co mamy najlepszego. W tegorocznej edycji bierze udział ponad 1500 restauracji z całego świata. Podczas Goût de France szefowie kuchni na 5 kontynentach połączą swoje siły w promocji kuchni francuskiej i zaserwują specjalne francuskie menu. W projekt zaangażowała się również wrocławska restauracja Food Art Gallery, której specjalnością są właśnie dania inspirowane kuchnią francuską.
22 marca, w ramach projektu Goût de France, w Food Art Gallery zostanie zaserwowane specjalne menu. Będzie to okazja, aby skosztować takich specjałów jak kaczka a l'orange czy polędwica wołowa ze ślimakami. Nie zabraknie także selekcji najlepszych francuskich serów, jak i deserów: fondanta czekoladowego i tarty cytrynowej.
Projekt Goût de France to wartościowa inicjatywa przybliżająca francuski styl życia i produkty regionalne oraz promująca Francję jako kierunek turystyczny. Gastronomia jest bowiem jedną z głównych atrakcji turystycznych tego kraju. Goût de France stwarza możliwość skosztowania kuchni francuskiej w najlepszym wydaniu – bez konieczności wyjazdu za granicę.
![](/i/event-medium.png)
Francuskie makaroniki
![](/i/event-medium.png)
Pierś z kaczki Barbarie
![](/i/event-medium.png)
Pierś z kaczki Barbarie
![](/i/event-medium.png)
Tarta cytrynowa
![](/i/user-thumb.png)
KALIGRAFIA - FRAKTURA GOTYCKA
11 lutego 2020 - 17:00
Centrum Rozwoju Zawodowego Krzywy Komin
Dubois 33/35A Wrocław
26 816sztuka
WARSZTATY WITRAŻU DLA POCZĄTKUJĄCYCH
11 lutego 2020 - 17:00
Centrum Rozwoju Zawodowego Krzywy Komin
Dubois 33/35A Wrocław
25 459sztuka
CIAO! ZIMOWA KOSMETYCZKA
10 lutego 2020 - 07:30
Centrum Rozwoju Zawodowego Krzywy Komin
Dubois 33/35A Wrocław
16 285samorozwoj
KREATYWNE FERIE - ZWARIOWANI KUCHARZE
10 lutego 2020 - 07:30
Centrum Rozwoju Zawodowego Krzywy Komin
Dubois 33/35A Wrocław
16 659samorozwoj
KREATYWNE FERIE W KRZYWYM KOMINIE 2020
10 lutego 2020 - 07:30
Centrum Rozwoju Zawodowego Krzywy Komin
Dubois 33/35A Wrocław
16 677samorozwoj
KREATYWNE FERIE- PLASTYCZNY KALEJDOSKOP
10 lutego 2020 - 07:30
Centrum Rozwoju Zawodowego Krzywy Komin
Dubois 33/35A Wrocław
16 566samorozwoj
Niedzielne Warsztaty Rodzinne: Osobowość kolekcji #3 Olaf Brzeski
9 lutego 2020 - 13:30
Muzeum Współczesne Wrocław
PL. STRZEGOMSKI 2A Wrocław
12 413samorozwoj
Norwegia – Nordkapp i Lofoty – zimowa opowieść
9 lutego 2020 - 17:00
WędrówkiPub
Podwale 37/38 Wrocław
13 938samorozwoj
KALIGRAFIA - WARSZTATY PIĘKNEGO PISANIA. PISMO COPPERPLATE
9 lutego 2020 - 11:00
Centrum Rozwoju Zawodowego Krzywy Komin
Dubois 33/35A Wrocław
25 825sztuka
Twoje Relacje Z Pieniędzmi
8 lutego 2020 - 10:00
Pro Humane
Św.Wincentego 41 Wrocław
16 127samorozwoj
Sztuka wznoszenia toastów – warsztat
8 lutego 2020 - 16:00
Muzeum Pana Tadeusza
Rynek 6 Wrocław
16 528samorozwoj
SPOTKANIE Z PODRÓŻNIKIEM / Podlasie
7 lutego 2020 - 19:00
Macondo
Pomorska 19 Wrocław
16 279samorozwoj
Pamiętniki z Praktyki - Szwajcaria
5 lutego 2020 - 19:00
WędrówkiPub
Podwale 37/38 Wrocław
14 982samorozwoj
Moskwiczem przez Gruzję !
3 lutego 2020 - 20:00
WędrówkiPub
Podwale 37/38 Wrocław
14 820samorozwoj
Wszystko o Lodowym Szczycie, czyli gruzińskim Kazbeku (5054 m).
2 lutego 2020 - 20:00
WędrówkiPub
Podwale 37/38 Wrocław
13 806samorozwoj
Wszystkie barwy Argentyny
2 lutego 2020 - 18:00
WędrówkiPub
Podwale 37/38 Wrocław
13 408samorozwoj
PO-ŚWIĄTECZNA WYMIANA UBRAŃ
1 lutego 2020 - 16:00
Macondo
Pomorska 19 Wrocław
14 325samorozwoj
![](/i/user-thumb.png)