koncentrator kultury wyciskamy 100% kultury z kultury - wyciskaj z nami!

Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki
wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z  Polityką Prywatności.

» ROZUMIEM I AKCEPTUJĘ
KLIMT Wrocław
zmodyfikowano  6 lat temu  »  

Specjały Nadodrza

CO było GRANE - ARCHIWALNE TERMINY » » 12 330 wyświetleń od 31 lipca 2018

Wrocław » Łokietka 5, Wrocław » NA MAPIE

  • od: 3 sierpnia 2018, piątek
    do: 4 sierpnia 2018, sobota

Specjały Nadodrza to kulinarne święto tego osiedla. Przyjdź 4 i 5 sierpnia i spróbuj 22 wyjątkowych przekąsek, które specjalnie z tej okazji przygotowali nadodrzańscy szefowie kuchni. Każde z dań to autorska interpretacja tradycyjnych smaków przywiezionych do Wrocławia z różnych regionów Polski i świata. Bułeczka z marynowanym boczkiem, tatar wołowy z lubczykiem na grzance, gofr z krewetką, lemoniadowy sernik z agaretką z prosecco i wiele innych… W każdym miejscu za specjał i napój zapłacisz tylko 10 zł! Sprawdź jak smakuje Nadodrze! Restauratorzy zastrzegają sobie prawo do wcześniejszego zamknięcia lokali w przypadku wyprzedania wszystkich Specjałów.

W każdym miejscu, w którym spróbujesz Specjału Nadodrza otrzymasz specjalną pieczątkę. Jeśli zbierzesz minimum 6 różnych pieczątek, wypełnisz pole z danymi kontaktowymi i zostawisz je w ostatnim odwiedzonym przez Ciebie miejscu, będziesz mógł wziąć udział w losowaniu nagród. Nagrodami głównymi są dwa Nadodrzańskie Bony Smakosza o wartości 300 zł. Przez 3 miesiące za tę kwotę będziesz mógł stołować się w lokalach biorących udział w wydarzeniu. Losowanie nagród odbędzie się 6.08.2018 r. o godzinie 12. Transmisję z losowania będzie można zobaczyć na facebooku Łokietka 5 – Infopunkt Nadodrze.

Miejsca biorące udział w wydarzeniu:

  1. Egg Café [Jedności Narodowej 62/1A] – bułeczka z marynowanym w piwie boczkiem + szklaneczka piwa

Egg Cafe to australijska kawiarnia na Nadodrzu. Autorką menu i pięknych fotografii wiszących na ścianach kawiarni jest właścicielka Egg Cafe - Polka, która wróciła do kraju po wielu latach emigracji. Egg Cafe specjalizuje się w daniach, których głównym składnikiem są jajka, ale podczas Specjałów Nadodrza zaserwuje nam bułeczki z marynowanym w piwie boczkiem i popcorn z kurczakiem oraz koleslawem serwowane ze szklaneczką piwa.

  1. Pizza Pany [ul. Cybulskiego 1] – Foccacia z czarnuszką i miksem grzybów + lemoniada

Pizza Pany powstała jako kontynuacja letniego baru „Odra Pany”. Dzięki powodzeniu jakim cieszyła się pizza znad Odry i dużemu doświadczeniu szefa kuchni, właściciele postanowili otworzyć na Nadodrzu stacjonarną pizzerię Pizza Pany. Podczas Specjałów Nadodrza pizzeria będzie serwować Foccacie, czyli ciasto stanowiące podstawę pizzy z czarnuszką, mozzarellą, miksem grzybów i pietruszką razem z lemoniadą.

  1. Bistro Narożnik [ul. Rydygiera 30]- tatar wołowy z lubczykiem

Bistro Narożnik powstało jako punkt dla towarzyskich, społecznych i kulturalnych spotkań mieszkańców Nadodrza i ludzi z nim związanych. Można tu miło spędzić czas przy aromatycznej kawie, regionalnym piwie i smacznej kuchni. Kulinarne święto Nadodrza Narożnik będzie świętować podając smażony kozi ser na oliwie tymiankowej z musem z buraka, prażonymi pestkami dyni, rukolą z sosem winegret i świeżo mielonym kolorowym pieprzem.

  1. Wilk Syty [Trzebnicka 3] – Pastel de Nata + sos z sezonowych ziół i owoców

Wilk Syty to nadodrzańska restauracja z autorską kuchnią roślinną. Powstała z połączenia dwóch oddzielnych projektów – wegańskiego Food Fight i domowej cukierni Sugar Szop. Na co dzień w menu Wilka Sytego znajdziemy smakowite zupy, drugie dania a także desery, ale tylko w trakcie Specjałów Nadodrza będzie można spróbować wyjątkowego Pastel de Nata z pudrem malinowym i grzybowe Foie Gras z ziołami w wersji wegańskiej, a do tego sos z sezonowych owoców i ziół.

  1. Lodziarnia Roma [ul. Rydygiera 5] – lody z czarnego sezamu + czekoladowo-sezamowa polewa na ciepło

Lodziarnia Roma powstała tuż po wojnie, w 1946 roku. Otworzył ją Antoni Grzelak pilot i mechanik we współpracy z włoskim cukiernikiem. W 1991 roku lodziarnię przejął mistrz cukiernictwa Jerzy Górski, który prowadzi ją do dziś. Lody serwowane w Romie, produkowane są na tej samej, włoskiej recepturze. Do dzisiaj kupuje się je, tak jak po wojnie – na żetony. W trakcie Specjałów Nadodrza Lodziarnia Roma będzie nas kusić kultowymi lodami z czarnego sezamu w połączeniu z porcją prawdziwie włoskiego automatu: śmietanką z sorbetową truskawką oraz czekoladowo-sezamową polewą na ciepło.

  1. Ogień Pizza Rzemieślnicza [ul. Pomorska 39/1c]- Prosciutto e melone con prosecchino + kieliszek prosecco

Ogień to miejsce, założone przez trójkę przyjaciół, specjalizujące się w pysznej pizzy typu neapolitańskiego wypiekanej w ceglanym piecu. Oprócz pizzy można tu również spróbować smakowitych past i sałatek. W pierwszy weekend sierpnia Ogień będzie serwować przekąskę Prosciutto e melone con prosecchino, czyli kawałek słodkiego melona kantalupe z rozpływającym się w ustach plastrem prosciutto crudo di Parma DOP. Serwowane z kieliszkiem prosecco.

  1. Cafe Le Miracle [Jedności Narodowej 37] – rogal francuski z cukrem cynamonowym + Chocup Coffee

Le Miracle to przepyszna kawa, wyśmienite ciasta i desery, sycące bagietki, tosty i sałatki, ale przede wszystkim rodzinna atmosfera. Podczas Specjałów Nadodrza Cafe Le Miracle będzie serwować muffinkę z malinką i kremem hibiskusowym oraz różowy drink na bazie Martini..

  1. Basen Beach Bar [Pasterska, Mosty Trzebnickie ] – odrzańscy muszkieterowie, czyli 3 pizze + lemoniada

Basen Beach Bar to miejsce leżące nad samym brzegiem Odry, tuż przy Mostach Trzebnickich. Wyróżnia je kameralna, rodzinna atmosfera, magiczny i klimatyczny wystrój, zabawowa załoga, pyszna autorska kuchnia oraz bajeczne zachody słońca. Podczas Specjałów Nadodrza zaprezentują Odrzańskich Muszkieterów, czyli 3 mini pizze: klasyk; chorizo i kozi ser z sosami własnego wyrobu i aromatycznymi warzywnymi przetworami oraz z lemoniadą.

  1. Green Bus Point [ul. Dubois 2/1a]- Vegan Samosa + mała lemoniada

Green Bus to pierwsza wrocławska "fast foodownia" dla wegan i wegetarian. Do pizz, kebabów i burgerów używane są tu produkty pochodzenia roślinnego, takie jak: ser wegański, tempeh, seitan, tofu, oraz różnego rodzaju warzywa. Green Bus jako swój nadodrzański specjał zaserwuje Vegan Samosę - smażone indyjskie pierożki z farszem ziemniaczano–groszkowym, sosem limonkowo–miętowy serwowane z małą lemoniadą.

  1. Zenka Cafe [ul. Dubois 41] – gofr z krewetką + Zenka Mint Julep

Zenka Cafe działa na Nadodrzu od dwóch lat. W swojej ofercie ma nie tylko obiady i lancze, ale także pyszne śniadania, które serwuje od 7 rano. Tylko w trakcie Specjałów Nadodrza będzie można tu spróbować gofra z krewetką serwowaną na sosie majonezowym z dodatkiem sera, orzechów włoskich i koperku, a do picia - Zenka Mint Julep, czyli koktajl musujący z miętą.

  1. Zjedz Burgera [pl.Bema 6]– miniburger Pan Placek + lemoniada z arbuzów

Zjedz Burgera specjalizuje się w burgerach i sałatkach. Jako swój nadodrzański specjał będzie serwować miniburger Pan Placek, w skład którego wchodzi mięso, placek ziemniaczany, gulasz wołowy z sosem śmietanowy, a do tego lemoniada z arbuzów.

  1. Wroclov Bar [ul. Wąska 5] – karkówka z pieca + surówka i kompot

Bar Wroclov mieści się w hostelu o tej samej nazwie. Od niedawna działa na Nadodrzu i specjalizuje się w polskiej kuchni. Podczas kulinarnego święta osiedla, będzie można tu skosztować karkówki z pieca z ziemniaczkami, surówką i kompotem.

  1. Słodko! [Jedności Narodowej 67b]- lemoniadowy sernik + apfelschorie

Słodko to pracownia cukiernicza, która rozwija się wraz z Nadodrzem. Właściciele Słodko zaczęli od małego okienka przy placu Powstańców Wielkopolskich, z czasem przeprowadzili się do ogromnej pracowni przy Jedności Narodowej, a podczas jednej z Nocy Nadodrza otworzyli swój sklep firmowy. Słodko na swój specjał wybrało lemoniadowy sernik z agaretką z prosecco i apfelschorle: bezalkoholowy szprycer ze świeżo tłoczonego soku jabłkowego, cytryny i mięty.

  1. Macondo [ul. Pomorska 19] - niezobowiązujący deser bezowy + pomarańcza z chia

Macondo to galeria sztuki, kawiarnia, księgarnia i salon artystyczny w jednym. Można tu nasycić się sztuką, literaturą i dobrą kawą, ale także posłuchać poezji, muzyki, wziąć udział w warsztatach lub po prostu odpocząć. Tym razem Macondo zaprasza na owocowe szaleństwo wychodzące naprzeciw wakacyjnym nastrojom: niezobowiązujący deser bezowy i pomarańczadę z chia

  1. Cafe Rozrusznik [ul. Cybulskiego 15] – Bostock + czarny przelew

Cafe Rozrusznik od sześciu lat pobudza swoją pyszną kawą całe Nadodrze. To miejsce, które pozwala na chwilę się zatrzymać, żeby ruszyć dalej. Promuje przyjazną atmosferę i lokalnych artystów, rozluźnia muzyką z winyli i osładza chwile pysznymi ciastami. Na swój specjał Cafe Rozrusznik wybrało Bostock, czyli brioszkę maczaną w pomarańczach z kremem migdałowo-waniliowym i pieczonymi migdałami oraz czarny przelew.

  1. Food Think Tank [Łokietka 6] - Lane szare kluski ziemniaczane + napój dyniowy

Fundacja Food Think Tank to grupa fachowców z wielu dziedzin, która skupiła się wokół wspólnego procesu edukacji i rozwoju. Tutaj powstają też kolejne niezwykłe inicjatywy takie jak projekt kulinarny Las. W Pracowni Food Think Tank będzie można spróbować pieczonych wędzonych pomidorów, kotleta z buraków z kaszą jaglaną i lemoniadą ze zielonych ogórków

  1. Tacos Locos [ul. Cybulskiego 1] - Nachosy i 2 salsy + lemoniada

Tacos Locos specjalizuje się w kuchni tex-mex, serwowane są tu meksykańskie dania oparte na rodzimych produktach i autorskich przepisach: długo marynowanych i powoli pieczonych mięsach, własnych salsach i wysokiej jakości warzywach. W pierwszy weekend sierpnia w Tacos Locos będzie można spróbować nachosów z dwoma sosami w zestawie z lemoniadą.

  1. Powoli [Rydygiera 25/27] – Pana Cotta + autorska mrożona herbata

Powoli to kameralna restauracja, która na co dzień serwuje proste i świeże dania. W menu, które zmienia się codziennie, zawsze znajdzie się coś dla wegetarian i wielbicieli mięsa. Z okazji kulinarnego święta Nadodrza, Powoli będzie serwować Pana Cottę z owocowymi sosami wraz z autorską mrożoną herbatą.

  1. Cafe Równik [Jedności Narodowej 47] – Chłodnik z avocado z kiełkami + lemoniada

Cafe Równik to więcej niż zwykła kawiarnia. Wyobraź sobie miejsce, w którym każdy traktowany jest równo, a panująca atmosfera sprawia, że na chwilę zatrzymasz się. Miejsce w którym możesz napić się pysznej kawy, zjeść smaczne ciastko, a przede wszystkim spędzić czas z przyjaciółmi. Jako Specjał Nadodrza Cafe Równik wybrało chłodnik z avocado z kiełkami podawany z lemoniadą.

  1. Znasz Ich Cafe - Bistro [Rydygiera 25B] – zielone kopytka w ziołach + koktajl mleczny Znasz Ich powstało jako kuchnia rotacyjna, w której codziennie zmieniał się szef kuchni. Z czasem przemieniło się w przytulne bistro ze śniadaniami i lunchami, w którym nigdy nie brakuje pysznych ciast ani lampki dobrego, czerwonego wina. Często odbywają się tu również wernisaże i wystawy. W pierwszy weekend sierpnia specjałem Znasz Ich będą zielone kopytka w ziołach z wędzonym twarogiem i koktajl mleczny z owocami leśnymi.
  2. Nadodrze Cafe Resto Bar [Drobnera 26A] – żeberko w bułce maślanej + domowe sosy Nadodrze jest połączeniem luźnego klimatu i pysznej ambitnej kuchni. To miejsce, w którym można rozluźnić krawat, odetchnąć przy aromatycznej kawie z lokalnej palarni lub zjeść pyszny obiad w gronie przyjaciół lub rodziny. Wieczorami zamienia się w tętniący życiem bar oferujący piwa rzemieślnicze i pyszne koktajle. W przedostatni weekend listopada będzie można tu spróbować wursta w pieczywie z kimchi.
  3. Pomiędzy [Dubois 2] – sakiewka z wieprzem + mrożona herbata Pomiędzy to miejsce, gdzie rano w biegu można kupić kawę, w porze obiadowej na spokojnie poczytać gazetę, a wieczorem wypić butelkę wina z przyjaciółmi. Podczas Specjałów Nadodrza będzie można skosztować pysznej sakiewki z wieprzem podawanej z mrożoną herbatą.
autor:
zmodyfikowano  6 lat temu  »  
przewiń ekran do początku stronyprzewiń ekran do początku strony

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ