koncentrator kultury wyciskamy 100% kultury z kultury - wyciskaj z nami!

INFORMACJA:

dla zakresu jest nie ma danych
dlatego przekierowano do zakresu BYŁO
OK

Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki
wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z  Polityką Prywatności.

» ROZUMIEM I AKCEPTUJĘ
KLIMT Wrocław
zmodyfikowano  20 dni temu  »  

„Na pańskim stole – ziemiańska kuchnia świąteczna”

CO było GRANE - ARCHIWALNE TERMINY » » 7 133 wyświetleń od 29 listopada 2024
  • 14 grudnia 2024, sobota
    » 12:00

🍽️🎄„Na pańskim stole – ziemiańska kuchnia świąteczna”🎄🍽️


14 grudnia 2024 (sobota), godzina 12.00

● prowadzenie: Marta Dardzińska

● wstęp bezpłatny, liczba miejsc ograniczona, wejściówki do odbioru w kasach muzeum

● transmisja online

● Muzeum Pana Tadeusza, Rynek 6, Wrocław


🍽️🎄Zapraszamy na prelekcję Marty Dardzińskiej o ziemiańskiej kuchni świątecznej, które odbędzie się w Salonie Romantycznym Muzeum Pana Tadeusza.

Zupa migdałowa, paszteciki z ikry i mleczka na muszelkach, karp na szaro, jarmuż z kasztanami – choć kolacja wigilijna jest postna, dziewiętnastowieczne ziemiaństwo potrafiło uczynić ją niezwykle wykwintną. Spotkanie w Salonie Romantycznym Muzeum Pana Tadeusza przeniesie słuchaczy do dworskich jadalni i pokoi kredensowych, w których zobaczą oczyma wyobraźni suto zastawione stoły, uginające się pod wyszukanymi potrawami. Rąbka tajemnicy uchylą także dworska spiżarnia i kuchnia, w której pieczołowicie przygotowywano świąteczne rarytasy.

Ile z ziemiańskich tradycji przetrwało do dziś, a ile z nich będzie dla słuchaczy zaskoczeniem? A może świąteczne spotkanie stanie się inspiracją, by sięgnąć do stuletnich receptur i zasmakować w szlacheckiej kuchni również dziś?


🎄Prowadząca:

Marta Dardzińska – asystent w Dziale Historii i Interpretacji „Pana Tadeusza”, absolwentka historii sztuki, filologii polskiej i dziennikarstwa na Uniwersytecie Wrocławskim, rekonstruktorka historyczna czasów baroku i epoki napoleońskiej. Od lat angażuje się w projekty popularyzatorskie i kulturalne, współpracując z różnymi instytucjami, m.in. z Oleśnickim Domem Spotkań z Historią i wrocławską Fundacją „Mosty Kultury”. W kręgu jej zainteresowań leżą relacja pomiędzy kulturą materialną a kulturą duchową epoki baroku, kontrreformacyjna sztuka sakralna i dziedzictwo monastyczne, a największym zamiłowaniem darzy czasy staropolskie wraz z obyczajowością szlachecką. Z Muzeum Pana Tadeusza związana od 2018 roku.


🔗 Więcej informacji:

https://muzeumpanatadeusza.ossolineum.pl/wydarzenia/ziemianska-kuchnia-swiateczna/

autor:
zmodyfikowano  20 dni temu  »  
przewiń ekran do początku stronyprzewiń ekran do początku strony

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ