koncentrator kultury wyciskamy 100% kultury z kultury - wyciskaj z nami!

INFORMACJA:

dla zakresu jest nie ma danych
dlatego przekierowano do zakresu BYŁO
dla zakresu jest nie ma danych
dlatego przekierowano do zakresu BYŁO
OK

Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki
wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z  Polityką Prywatności.

» ROZUMIEM I AKCEPTUJĘ
CO JEST GRANE - październik 2024 - nr 364AVATAR Nowe szaty królaDBP PinakotekaLife in this House is Over / PREMIERAKONGRES KULTURYTłumacz w muzeum
zmodyfikowano  7 lat temu  »  

Tańczył Marcin z Katarzyną, czyli jak smakuje niepodległość. Dziedzictwo kulinarne Kujaw i Pomorza

Toruń »
CO było GRANE - ARCHIWALNE TERMINY » » 11 233 wyświetleń od 26 października 2017
  • od: 11 listopada 2017, sobota
    do: 25 listopada 2017, sobota

Projekt łączy dwa elementy dziedzictwa kulinarnego Kujaw i Pomorza gęsinę i piernik, które odnoszą się bezpośrednio do tradycji regionalnych obchodów Święta Niepodległości, wpisując się w tradycje świętowania dnia św. Marcina oraz św. Katarzyny.

Przewiduje się wiele wydarzeń: warsztaty, pokazy, degustacje kulinarne, prelekcje, zajęcia edukacyjne, podczas których uczestnicy będą poznawać tajemnice polskiego świętowania, zwyczajów niepodległościowych i kulinarnych. Ma to na celu rozbudzenie świadomości patriotycznej i zapoznanie z historią kulinarną Pomorza i Kujaw. Będzie to smaczna lekcja historii, podczas której na uczestników oddziaływać będą zapachy, smaki, praktyka wspólnego spożywania posiłku, budowania wspólnoty stołu – w nawiązaniu do wspólnoty narodowej, wspólnego świętowania niepodległości połączonej z tradycjami kulinarnymi regionu. Przez działania pokażemy, że tradycje patriotyczne zapisane są także w smaku, a dziedzictwo kulinarne może być równie dobrą lekcją historii.

PROGRAM

Tańczył Marcin z Katarzyną, czyli jak smakuje niepodległość. Dziedzictwo kulinarne Kujaw i Pomorza

11 listopad 2017

Św. Marcina – Narodowe Święto Niepodległości

12.15 Tańczył Marcin z Katarzyną… - o idei projektu dr Aleksandra Kleśta-Nawrocka – Dział Historii Toruńskiego Piernikarstwa MOT

12.30 Listopadowe świętowanie. Od św. Marcina do Narodowego Święta Niepodległości - dr Michał Targowski, Instytut Historii i Archiwistyki UMK

13.00 Patriotyczne formy piernikowe - Krzysztof Lewandowski - Dział Historii Toruńskiego Piernikarstwa MOT

13.30 Gęś w piernikach – Pokaz kulinarny z degustacją wspierany omówieniem ważnych regionalnych produktów, rys historyczny staropolskiej kuchni.

Prowadzenie: Tomasz Welter – szef kuchni Slow Food Kujawsko-Pomorskie

Komentarz – dr Aleksandra Kleśta-Nawrocka - Dział Historii Toruńskiego Piernikarstwa MOT

18 Listopada 2017

12.30 O tradycjach piernikarskich i świętym Marcinie na Dolnym Śląsku – Arkadiusz Muła, dyrektor Muzeum Regionalnego w Jaworze.

13.00 Piernikowy zawrót głowy. 100 lat badań nad tradycją piernikarską w Muzeum Okręgowym w Toruniu - Małgorzata Mikulska-Wernerowicz - Dział Historii Toruńskiego Piernikarstwa MOT

13.30 - Gęś w piernikach. Pokaz kulinarny wspierany omówieniem ważnych regionalnych produktów, rys historyczny staropolskiej kuchni.

Prowadzenie: Tomasz Welter - szef kuchni Slow Food Kujawsko-Pomorskie

Komentarz – dr Aleksandra Kleśta-Nawrocka – Dział Historii Toruńskiego Piernikarstwa MOT

25 listopada 2017

Podczas dnia Św. Katarzyny, w ramach programu Niepodległa

13.30 - Gęś w piernikach. Pokaz kulinarny wspierany omówieniem ważnych regionalnych produktów, rys historyczny staropolskiej kuchni.

Prowadzenie: Tomasz Welter szef kuchni Slow Food Kujawsko-Pomorskie

Komentarz – dr Aleksandra Kleśta-Nawrocka - Dział Historii Toruńskiego Piernikarstwa MOT

15.30 – 16.00 Suchary Piłsudskiego, smakołyki inspirowane historią - Klubokawiarnia Małgorzata Buttita - dziennikarka, blogerka kulinarna, Akademia Pana Wielądki

W dniach od 11 do 25 listopada o godzinie 12 odbywać się będą zajęcia dla 15 osobowych grup z wypieku i dekoracji pierników, dla najmłodszych również czytanie legend. W ramach zajęć 3 spotkania skierowane są do dzieci i młodzieży z niepełnosprawnością intelektualną, oraz 2 dla seniorów.

Wykłady i pokazy kulinarne organizowane w dniach 11, 18 i 25 listopada – ilość miejsc ograniczona do 30.

Na wszystkie wydarzenia organizowane w ramach programu Niepodległa obowiązuje wcześniejsza rezerwacja; udział jest bezpłatny.

Rezerwacje na zajęcia, wykłady oraz pokazy kulinarne przyjmuje Dział Historii Toruńskiego Piernikarstwa, od poniedziałku do piątku w godz. 8:00–16:00, tel. 56 65 67 087

zmodyfikowano  7 lat temu  »  
przewiń ekran do początku stronyprzewiń ekran do początku strony

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ