koncentrator kultury wyciskamy 100% kultury z kultury - wyciskaj z nami!

INFORMACJA:

dla zakresu jest nie ma danych
dlatego przekierowano do zakresu BYŁO
OK

Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki
wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z  Polityką Prywatności.

» ROZUMIEM I AKCEPTUJĘ
CO JEST GRANE - LISTOPAD 2024 - nr 365Wrocławianka roku GalaARTYSTA BEZ GRANIC PAFAWAG
zmodyfikowano  7 lat temu  »  

Tańczył Marcin z Katarzyną, czyli jak smakuje niepodległość. Dziedzictwo kulinarne Kujaw i Pomorza

Toruń »
CO było GRANE - ARCHIWALNE TERMINY » » 11 515 wyświetleń od 26 października 2017
  • od: 11 listopada 2017, sobota
    do: 25 listopada 2017, sobota

Projekt łączy dwa elementy dziedzictwa kulinarnego Kujaw i Pomorza gęsinę i piernik, które odnoszą się bezpośrednio do tradycji regionalnych obchodów Święta Niepodległości, wpisując się w tradycje świętowania dnia św. Marcina oraz św. Katarzyny.

Przewiduje się wiele wydarzeń: warsztaty, pokazy, degustacje kulinarne, prelekcje, zajęcia edukacyjne, podczas których uczestnicy będą poznawać tajemnice polskiego świętowania, zwyczajów niepodległościowych i kulinarnych. Ma to na celu rozbudzenie świadomości patriotycznej i zapoznanie z historią kulinarną Pomorza i Kujaw. Będzie to smaczna lekcja historii, podczas której na uczestników oddziaływać będą zapachy, smaki, praktyka wspólnego spożywania posiłku, budowania wspólnoty stołu – w nawiązaniu do wspólnoty narodowej, wspólnego świętowania niepodległości połączonej z tradycjami kulinarnymi regionu. Przez działania pokażemy, że tradycje patriotyczne zapisane są także w smaku, a dziedzictwo kulinarne może być równie dobrą lekcją historii.

PROGRAM

Tańczył Marcin z Katarzyną, czyli jak smakuje niepodległość. Dziedzictwo kulinarne Kujaw i Pomorza

11 listopad 2017

Św. Marcina – Narodowe Święto Niepodległości

12.15 Tańczył Marcin z Katarzyną… - o idei projektu dr Aleksandra Kleśta-Nawrocka – Dział Historii Toruńskiego Piernikarstwa MOT

12.30 Listopadowe świętowanie. Od św. Marcina do Narodowego Święta Niepodległości - dr Michał Targowski, Instytut Historii i Archiwistyki UMK

13.00 Patriotyczne formy piernikowe - Krzysztof Lewandowski - Dział Historii Toruńskiego Piernikarstwa MOT

13.30 Gęś w piernikach – Pokaz kulinarny z degustacją wspierany omówieniem ważnych regionalnych produktów, rys historyczny staropolskiej kuchni.

Prowadzenie: Tomasz Welter – szef kuchni Slow Food Kujawsko-Pomorskie

Komentarz – dr Aleksandra Kleśta-Nawrocka - Dział Historii Toruńskiego Piernikarstwa MOT

18 Listopada 2017

12.30 O tradycjach piernikarskich i świętym Marcinie na Dolnym Śląsku – Arkadiusz Muła, dyrektor Muzeum Regionalnego w Jaworze.

13.00 Piernikowy zawrót głowy. 100 lat badań nad tradycją piernikarską w Muzeum Okręgowym w Toruniu - Małgorzata Mikulska-Wernerowicz - Dział Historii Toruńskiego Piernikarstwa MOT

13.30 - Gęś w piernikach. Pokaz kulinarny wspierany omówieniem ważnych regionalnych produktów, rys historyczny staropolskiej kuchni.

Prowadzenie: Tomasz Welter - szef kuchni Slow Food Kujawsko-Pomorskie

Komentarz – dr Aleksandra Kleśta-Nawrocka – Dział Historii Toruńskiego Piernikarstwa MOT

25 listopada 2017

Podczas dnia Św. Katarzyny, w ramach programu Niepodległa

13.30 - Gęś w piernikach. Pokaz kulinarny wspierany omówieniem ważnych regionalnych produktów, rys historyczny staropolskiej kuchni.

Prowadzenie: Tomasz Welter szef kuchni Slow Food Kujawsko-Pomorskie

Komentarz – dr Aleksandra Kleśta-Nawrocka - Dział Historii Toruńskiego Piernikarstwa MOT

15.30 – 16.00 Suchary Piłsudskiego, smakołyki inspirowane historią - Klubokawiarnia Małgorzata Buttita - dziennikarka, blogerka kulinarna, Akademia Pana Wielądki

W dniach od 11 do 25 listopada o godzinie 12 odbywać się będą zajęcia dla 15 osobowych grup z wypieku i dekoracji pierników, dla najmłodszych również czytanie legend. W ramach zajęć 3 spotkania skierowane są do dzieci i młodzieży z niepełnosprawnością intelektualną, oraz 2 dla seniorów.

Wykłady i pokazy kulinarne organizowane w dniach 11, 18 i 25 listopada – ilość miejsc ograniczona do 30.

Na wszystkie wydarzenia organizowane w ramach programu Niepodległa obowiązuje wcześniejsza rezerwacja; udział jest bezpłatny.

Rezerwacje na zajęcia, wykłady oraz pokazy kulinarne przyjmuje Dział Historii Toruńskiego Piernikarstwa, od poniedziałku do piątku w godz. 8:00–16:00, tel. 56 65 67 087

zmodyfikowano  7 lat temu  »  
przewiń ekran do początku stronyprzewiń ekran do początku strony

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ