koncentrator kultury wyciskamy 100% kultury z kultury - wyciskaj z nami!

Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki
wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z  Polityką Prywatności.

» ROZUMIEM I AKCEPTUJĘ
AMKL 75 latTpL repertuar
zmodyfikowano  2 lata temu  »  

Oprowadzanie po wystawie „Łódzkie mikrohistorie. Ludzkie mikrohistorie” ścieżką kulinarną

Łódź »
CO było GRANE - ARCHIWALNE TERMINY » » 9 969 wyświetleń od 3 listopada 2021

Ścieżka kulinarna to jedna z tras zwiedzania wystawy „Łódzkie mikrohistorie. Ludzkie mikrohistorie” w Łódzkim Parku Kultury Miejskiej.
Łódź okresu przemysłowego była zamieszkiwana przez Polaków, Niemców, Żydów, Rosjan i przedstawicieli innych narodowości. W każdym domu, bogatym czy biednym, dużym czy małym była kuchnia. Nie tylko przyrządzano w niej posiłki, ale też dbano o kulinarne tradycje wyniesione z domu rodzinnego. Przygotowywano ulubione potrawy domowników i przechowywano różne łakocie, często wyjadane po kryjomu przez dzieci.
Łódź była tyglem kulturowym, w którym mieszały się nie tylko języki i obyczaje. Przybysze z różnych stron przywozili własne potrawy, charakterystyczne dla swojej kultury. Życie w jednym mieście sprawiało, że zwyczaje kulinarne różnych narodowości wpływały na siebie nawzajem, zachowując przy tym własny charakter i odrębność.
Podczas zwiedzania wystawy ścieżką kulinarną opowiemy, co jedzono w dawnej Łodzi, jakie były popularne potrawy, co gościło na łódzkich stołach w końcu XIX wieku, co w dwudziestoleciu międzywojennym, a co po II wojnie światowej. Oprowadzanie poprowadzi Katarzyna Trela, edukatorka Działu Edukacji

INFORMACJE ORGANIZACYJNE:
Kiedy: 27 listopada
Godziny: 12:15 i 14:30
Bilety: normalny 15 zł | ulgowy 10 zł
Limit osób: 10

Podczas oprowadzania obowiązuje reżim sanitarny (maseczki, zachowanie dystansu).

zmodyfikowano  2 lata temu  »  
przewiń ekran do początku stronyprzewiń ekran do początku strony

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ