koncentrator kultury wyciskamy 100% kultury z kultury - wyciskaj z nami!

Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki
wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z  Polityką Prywatności.

» ROZUMIEM I AKCEPTUJĘ
KLIMT Wrocław
zmodyfikowano  8 lat temu  »  

Nieznana historia Polskiej Wódki w Krakowie

Kraków »
CO było GRANE - ARCHIWALNE TERMINY » » 17 431 wyświetleń od 10 listopada 2016

Kraków » Marii Konopnickiej 17 » NA MAPIE

  • 12 listopada 2016, sobota
    » 17:00

11-13 listopada 2016, za sprawą odbywającego się Terra Madre Slow Food Festival, Kraków już po raz trzeci stanie się stolicą naturalnej kuchni regionalnej. Podczas weekendowego święta „Matki Ziemi” odbywającego się w Centrum Kongresowym ICE swoje wyjątkowe oblicze zaprezentuje także nasz narodowy trunek – Polska Wódka. Pełnoletni uczestnicy imprezy będą mieli okazję poznać często nieznane fakty z jej bogatej historii dzięki edukacyjnym warsztatom degustacyjnym i wystawie „Czy wiesz, że…” dostępnej dla wszystkich zwiedzających. Wydaje Ci się, że wiesz o niej wszystko. Smakujesz ją na rodzinnych przyjęciach i spotkaniach z przyjaciółmi. Tradycyjnie zestawiasz ją ze śledziem, tatarem czy kiszonym ogórkiem. Gdy odwiedzasz znajomych zagranicą w prezencie wręczasz im właśnie Polską Wódkę, bo wiesz, że to jeden z najlepszych polskich produktów, którym warto się pochwalić. Historia wytwarzania wódki na naszych ziemiach sięga ponad 600 lat i obfituje w ciekawostki, które zaskoczą niejednego konesera naszego narodowego trunku. Warto je poznać, by w pełni zrozumieć dlaczego Polska Wódka jest uznawana za jeden z najlepszych mocnych alkoholi na świecie, a dla Polaków stanowi prawdziwy powód do dumy, nie ustępując jakością osławionej szkockiej whisky czy francuskiemu koniakowi. - Przygotowując się do otwarcia pierwszego i jedynego na świecie Muzeum Polskiej Wódki, postawiliśmy sobie za cel szerzenie wiedzy na temat naszego narodowego trunku. Ciekawostki, ważne daty z historii, a także cenne wskazówki dotyczące sposobu jej serwowania to informacje, które przekażemy uczestnikom festiwalu Terra Madre Slow Food Festival, sprawiając, że lepiej ją poznają i zrozumieją w czym tkwi tajemnica jej jakości i renomy na całym świecie – mówi Elżbieta Kwiecińska-Prysłopska ze Stowarzyszenia Polska Wódka, patrona powstającego Muzeum. W sobotę 12 listopada o godzinie 17:00 oraz w niedzielę 13 listopada o godzinie 14:00 podczas Slow Food Festival odbędą się edukacyjne warsztaty degustacyjne, które poprowadzi Maciej Starosolski – ambasador Polskiej Wódki. Uczestnicy spotkania odbędą podróż po nieznanych dotąd obszarach naszego narodowego trunku. Uczestnicy dowiedzą się również z jakich surowców może być wyprodukowany, by spełniał ustawową definicję Polskiej Wódki. Zostanie zaprezentowany szeroki, historyczny i kulturowy kontekst jej wytwarzania i konsumowania na polskich ziemiach, a także walory smakowe i różnice między wódkami stworzonymi z różnych surowców – pszenicy, żyta i ziemniaków. W warsztatach mogą wziąć osoby pełnoletnie, które dokonają zgłoszenia poprzez stronę terramadre.pl. Liczba miejsc jest ograniczona. Natomiast wszyscy odwiedzający festiwal będą mieli okazję poznać ciekawe informacje na temat Polskiej Wódki oglądając wystawę „Czy wiesz, że…”. Wybrane, często nieznane fakty, cytaty z literatury to perełki, które warto znać, by poszerzyć swoją wiedzę o tradycyjnym polskim trunku i zaskoczyć przyjaciół, rodzinę czy zagranicznych znajomych.

autor:
zmodyfikowano  8 lat temu  »  
przewiń ekran do początku stronyprzewiń ekran do początku strony

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ