koncentrator kultury wyciskamy 100% kultury z kultury - wyciskaj z nami!

Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki
wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z  Polityką Prywatności.

» ROZUMIEM I AKCEPTUJĘ
ARTYSTA BEZ GRANIC PAFAWAGWrocławianka roku GalaCO JEST GRANE - LISTOPAD 2024 - nr 365
zmodyfikowano  11 lat temu  »  

... z pewnością warto tam wejść na pierogi Marysieńki (ulubione danie królowej Marii Kazimiery, ukochanej żony króla Jana III Sobieskiego) z nadzieniem mięsno-kapuściano-grzybowym, a na dodatek w sosie kurkowym! Na deser poleca się Puchar Marysieńki, czyli porcje lodów z alkoholem. Dla szukających wrażeń jest też sałatka z wątróbkami i grejpfrutem oraz polędwiczki w sosie kurkowym i oczywiście galicyjski zestaw obowiązkowy, czyli kawa z szarlotką na ciepło w sosie waniliowym. Jak twierdzą znawcy: Marysieńka to niedzielne lody z gapieniem się na rynek z tarasu... Do tej restauracji możemy wybrać się nawet z dużą rodziną, sala mieści ok. 100 osób. W takim wypadku warto wiedzieć, że po lewej stronie wejścia znajdziemy bankomat. Budynek zaprojektował słynny architekt nowosądecki Zenon Remi. Warto zwrócić uwagę na żelazne filary wspierające piętro kamienicy, pozostałości świetlika nad schodami i oczywiście taras, pod którym znajdują się szerokie podcienia. Powstanie kamienicy owiane jest legendą: być może została zbudowana za pieniądze zgubione przez austriackiego oficera. Byłby to jedyny w historii miasta przypadek wzbogacenia się na kontaktach z wojskiem austriackim.

Restauracja jest czynna

zmodyfikowano  11 lat temu  »  
przewiń ekran do początku stronyprzewiń ekran do początku strony

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ