koncentrator kultury wyciskamy 100% kultury z kultury - wyciskaj z nami!

Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki
wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z  Polityką Prywatności.

» ROZUMIEM I AKCEPTUJĘ
Wrocławianka roku GalaPerform[ing] POLAND - Przegląd sztuki performansuCO JEST GRANE - listopad 2024 - nr 365Perform[ing] POLAND - Przegląd sztuki performansu
zmodyfikowano  9 lat temu  »  

OKUPACJA OD KUCHNI. SPOTKANIE I DEGUSTACJA

Gdańsk »
CO było GRANE - ARCHIWALNE TERMINY » » 14 430 wyświetleń od 7 grudnia 2015
  • 12 grudnia 2015, sobota
    » 17:00

Food ART Co., Fundacja Wspólnota Gdańska oraz Wydawnictwo Znak zapraszają na wyjątkowe wydarzenie. 12- go grudnia (sobota) gotujemy wspólnie z panią Aleksandrą Zaprutko-Janicką, autorką książki Okupacja od Kuchni!

W programie:

12.00 - 18.00 sprzedaż dań, które serwowały panie domu w okresie okupacji, w wersji oryginalnej i nieco zmodyfikowanej przez nas. Miejsce: Food ART Co. ul. Opata Jacka Rybińskiego 24/7, wejście od ul. Schoppenhauera 17.00 - 18.30 spotkanie autorskie z panią Aleksandrą Zaprutko-Janicką. Miejsce: Galeria Sztuki Warzywniak, ul. Opata Jacka Rybińskiego 25, Gdańsk Oliwa

Chcielibyśmy pokazać jaką niebywałą zaradnością wykazały się ówczesne panie domu, potrafiąc wyczarować coś z niczego. Będziemy serwować między innymi:

  • marcepanki bez marcepanu
  • chleb kartoflany
  • gołąbki z kiszonej kapusty
  • budyń z fasoli i kilka równie "egzotycznych" potraw.

Częściowy dochód ze sprzedaży dań przekażemy na potrzeby starszych osób, mieszkających w Oliwie.

W Polsce w czasie okupacji głód był powszechny, lecz budził w Polakach niesamowite pokłady kreatywności. Pustym brzuchom próbowano zaradzić gotując praktycznie z wszystkiego i przełamując wszelkie żywieniowe opory. Generał Bór-Komorowski zjadł kota w śmietanie i nawet o tym nie wiedział. Aleksandra Zaprutko-Janicka otwiera przed czytelnikiem domowe kuchnie, zaplecza restauracji, zatęchłe spiżarnie, podgląda uliczne targowiska i kryjówki szmuglerów z czasów II wojny światowej. To opowieść o czasach, w których za nielegalne świniobicie można było trafić do Auschwitz, warzywa hodowano w podwórkach kamienic, żołędzie wykorzystywano na kilkanaście sposobów, a zużytymi fusami handlowano na czarnym rynku.

To także niezwykła książka kucharska: pełna oryginalnych przepisów i praktycznych porad. Możesz sprawdzić, jak dziś smakują okupacyjne rarytasy! I odkryć wiele zapomnianych potraw. Okupacja od kuchni to nie tylko historia walki z głodem – to przede wszystkim historia polskiej zaradności i hartu ducha! źródło: www.znak.com.pl

zmodyfikowano  9 lat temu  »  
przewiń ekran do początku stronyprzewiń ekran do początku strony

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ