koncentrator kultury wyciskamy 100% kultury z kultury - wyciskaj z nami!

INFORMACJA:

dla zakresu jest nie ma danych
dlatego przekierowano do zakresu BYŁO
OK

Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki
wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z  Polityką Prywatności.

» ROZUMIEM I AKCEPTUJĘ
CO JEST GRANE - listopad 2024 - nr 365Wrocławianka roku GalaPerform[ing] POLAND - Przegląd sztuki performansu
zmodyfikowano  5 lat temu  »  

„Przy królewskim stole z Paulem Tremo” ‒ nowy cykl wykładów

CO było GRANE - ARCHIWALNE TERMINY » » 56 809 wyświetleń od 20 lutego 2020
  • 21 listopada 2020, sobota
    » 17:00
  • 26 września 2020, sobota
    » 17:00
  • 23 maja 2020, sobota
    » 17:00
  • 21 marca 2020, sobota
    » 17:00

Zapraszamy na nowy cykl wykładów pt. Przy królewskim stole z Paulem Tremo od 21 marca 2020 r. w Arkadach Kubickiego.


Najbliższe spotkania:

  • 21 marca 2020 r.

Gotowy do konserwy. Kuchmistrz Stanisława Augusta i przetwórstwo żywności w epoce oświecenia

Prowadzenie: prof. Jarosław Dumanowski, Agnieszka Kręglicka

Paul Tremo, kucharz Stanisława Augusta, był człowiekiem oświecenia. Codziennie gotował dla króla „filozofa”, w czwartki karmił chudych literatów, w wolnych chwilach studiował naukowe dzieła o historii naturalnej i sam tłumaczył teksty o konserwacji żywności. W swych recepturach opisywał polskie i francuskie przysmaki, łączył prostotę z finezją. Z pasją jednak opracowywał także proste receptury na konserwację żywności: chciał być użyteczny i przekazywać swą wiedzę nie tylko smakoszom z królewskiego dworu.

  • 23 maja 2020 r.

XVIII-wieczny slow food, czyli czym delektowała się oświeceniowa Europa – sztuka inspirowana kulinariami

Prowadzenie: Alicja Jakubowska

  • 26 września 2020 r.

„Milczący Kelner” i „Góra Muzów” – meble i ozdoby biesiad w czasach Stanisława Augusta

Prowadzenie: Anna Saratowicz, Maciej Choynowski

  • 21 listopada 2020 r.

„Cztery czwartki na miesiąc”, czyli o tajnikach subordynacji kuchennej za Stanisława Augusta

Prowadzenie: dr Angela Sołtys


Wykłady połączone z poczęstunkiem

Bilety w cenie 100 zł dostępne w kasie Zamku i online: https://bilety.zamek-krolewski.pl/index.html?date=2020-03-21&idw=47&idt=0&wt=0

Więcej informacji: https://www.zamek-krolewski.pl/edukacja/wyklady/cykl-wykladow-przy-krolewskim-stole-z-paulem-tremo.

autor:
zmodyfikowano  5 lat temu  »  
przewiń ekran do początku stronyprzewiń ekran do początku strony

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ