koncentrator kultury wyciskamy 100% kultury z kultury - wyciskaj z nami!

Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki
wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z  Polityką Prywatności.

» ROZUMIEM I AKCEPTUJĘ
KLIMT Wrocław
zmodyfikowano  12 lat temu

12 dań. Podano do stołu

Bytom »
CO było GRANE - ARCHIWALNE TERMINY » » 16 501 wyświetleń od 1 stycznia 2007

Bytom » pl. Jana III Sobieskiego 3 » NA MAPIE

  • od: 15 grudnia 2006, piątek
    do: 15 stycznia 2007, poniedziałek

wystawa zbiorowa

**wernisaż wystawy:

  1. grudnia 2006, godz. 18.00**

wystawa czynna do 14 stycznia 2007

Prace prezentują:

  1. Magdalena Kuwak - ryba w galarecie
  2. Wojciech Skrzypiec - kompot z suszu
  3. Szymon Kobylarz - makówki
  4. Justyna Rybak - śledź
  5. Piotr Jakoweńko - kutia
  6. Michał Smandek - karp
  7. Szymon Gdowicz - barszcz czerwony
  8. Łukasz Jastrubczak - pirożki
  9. Jaonna Marguardt - zupa grzybowa
  10. Ewelina Tabor - moczka
  11. Ronnie Deelen - króliczek
  12. Jan Dybała - zupa rybna
  13. kurator wystawy: Karolina Paluch
  14. koordynator projektu: Roman Lewandowski

Wokół tradycji, nie wykluczając współczesności, zebrali się twórcy aby sprostać tematowi. 12 dań. Podano do stołu to wystawa skupiająca się wokół pojęcia Świąt Bożego Narodzenia, ale także zadająca pytanie o ważność i sens w świąt w dzisiejszych czasach. Tradycyjne 12 potraw wigilijnych jest pretekstem do podjęcia dialogu z samym sobą na temat interpretacji wymysłów kulinarnych, ściśle określonych ramami czasu oraz okazji. 12 dań to 12 potraw, które towarzyszą tradycji katolickiej podczas jednego wieczoru.

W Rotundzie zebrały się wszystkie najważniejsze: od karpia do moczki (nie wykluczając mięsa, które pojawiło się to ze względu na pochodzenie jednego z uczestników wystawy), to dygresje i wariacje o świątecznych tradycjach. Wolność w wymowie i interpretacji tematu, to główne założenia projektu.

Każdy z uczestników, na określonym obszarze (przysłowiowego talerza), na wspólnym stole nakrytym świątecznym obrusem, tworzy danie. Danie wg określonej nazwy, ale totalnie dowolne w środkach i wyrazie.

Na ekspozycji pojawiają się rysunki, instalacje, obiekty. Pojawiają się produkty instant, konserwy z gotową instrukcją, dokumentacje preparowania potraw, podróże do rodzinnych korzeni… Kpina, dowcip, wariacja – atuty dokonywanych wyborów.

Jak pogodzić temat z wolnością i pomysłowością artystyczną? Jak ustawić własne danie pomiędzy daniami stworzonymi przez pozostałych twórców? Kto okaże się najlepszym kucharzem – magiem?

Jeden stół, na nim 12 potraw sygnowanych 12 nazwiskami, a wszystko w przedświątecznej szalonej atmosferze.

(Karolina Paluch)

Projekt wystawy 12 dań. Podano do stołu ma charakter okolicznościowy i kontekstualny. Wszystkie prezentowane prace nawiązują tematycznie do idei świąt Bożego Narodzenia i związanych z nią zachowań oraz rytuałów.

Osią projektu wystawienniczego jest tutaj figura stołu, który dosłownie i w przenośni transponuje ideę "spotkania".

Fakt, iż nasza kultura i judeochrześcijańska tradycja naznaczyły symbolicznie wieczerzę przy stole stał się dla młodych artystów punktem wyjścia. Dekonstrukcja tego rytuału i związanych z nim zachowań nie dotyczy oczywiście tylko zachowań konsumenckich, ale jest próbą odpowiedzi na pytanie o spontaniczność każdego dialogu (na przykład w rodzinie czy w społeczeństwie).

Z drugiej strony istotnym kontekstem wystawy są już funkcjonujące w sztuce przedstawienia – począwszy od Ostatniej wieczerzy Leonarda da Vinci i jej licznych wariacji, skończywszy na metajęzykowych procedurach Andy Warhola.

W wystawie 12 potraw biorą udział młodzi artyści ze Śląska oraz Holandii.

(Roman Lewandowski)

zmodyfikowano  12 lat temu
przewiń ekran do początku stronyprzewiń ekran do początku strony

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ